Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamervragen over verplicht gebruik eHerkenning

Ondernemers moeten vanaf 1 januari 2020 verplicht gebruik maken van het inlogmiddel eHerkenning voor aangiftes bij de Belastingdienst, dat -in tegenstelling tot DigiD- niet gratis is. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil daarom van staatssecretaris Menno Snel weten of er een wettelijke grondslag is voor de verplichting.
eHerkenning

eHerkenning moet uiteindelijk als het enige inlogmiddel bij de overheid overblijven. Met eHerkenning kunnen ondernemers toegang krijgen tot onder meer de Rijksoverheid, gemeenten, provincies en andere organisaties. Voor het gebruik van eHerkenning moet worden betaald.  

De Wet digitale Overheid moet veilig inloggen voor burgers en bedrijven bij de overheid gaan regelen. Voor het zover is moet de wet eerst worden aangenomen door de Tweede Kamer. Omtzigt vraagt zich af of er -als de wet niet wordt aangenomen- wel een wettelijke grondslag is voor de verplichting van eHerkenning. Hij wil daarom weten wat de staatssecretaris gaat doen om aangiftes mogelijk te maken zonder eHerkenning wanneer de wettelijke grondslag ontbreekt. 

Organisaties zonder KvK

Omtzigt wil daarnaast weten hoe organisaties zoals pensioen-bv’s of een kerkgenootschappen aangifte kunnen doen zonder een KvK-nummer, waardoor ze eHerkenning niet kunnen aanvragen. Hij is ook benieuwd naar het aantal ondernemers dat eHerkenning al heeft aangeschaft en hoeveel ondernemers dat nog moeten doen. Tot slot vraagt hij naar de manier waarop het ministerie wil gaan voorkomen dat de verplichting van eHerkenning géén chaos gaat worden voor ondernemers. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in