Innovatie & Strategie

Juridische zaken
eHerkenning

Kamervragen over verplicht gebruik eHerkenning

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil chaos rondom aangiftes voorkomen

10 december 2019

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil chaos rondom aangiftes voorkomen

Ondernemers moeten vanaf 1 januari 2020 verplicht gebruik maken van het inlogmiddel eHerkenning voor aangiftes bij de Belastingdienst, dat -in tegenstelling tot DigiD- niet gratis is. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil daarom van staatssecretaris Menno Snel weten of er een wettelijke grondslag is voor de verplichting. 

eHerkenning moet uiteindelijk als het enige inlogmiddel bij de overheid overblijven. Met eHerkenning kunnen ondernemers toegang krijgen tot onder meer de Rijksoverheid, gemeenten, provincies en andere organisaties. Voor het gebruik van eHerkenning moet worden betaald.  

De Wet digitale Overheid moet veilig inloggen voor burgers en bedrijven bij de overheid gaan regelen. Voor het zover is moet de wet eerst worden aangenomen door de Tweede Kamer. Omtzigt vraagt zich af of er -als de wet niet wordt aangenomen- wel een wettelijke grondslag is voor de verplichting van eHerkenning. Hij wil daarom weten wat de staatssecretaris gaat doen om aangiftes mogelijk te maken zonder eHerkenning wanneer de wettelijke grondslag ontbreekt. 

Organisaties zonder KvK

Omtzigt wil daarnaast weten hoe organisaties zoals pensioen-bv’s of een kerkgenootschappen aangifte kunnen doen zonder een KvK-nummer, waardoor ze eHerkenning niet kunnen aanvragen. Hij is ook benieuwd naar het aantal ondernemers dat eHerkenning al heeft aangeschaft en hoeveel ondernemers dat nog moeten doen. Tot slot vraagt hij naar de manier waarop het ministerie wil gaan voorkomen dat de verplichting van eHerkenning géén chaos gaat worden voor ondernemers. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Walter 17 december 2019 15:45

Probeer eens een subsidie aanvraag te doen voor electrische auto's, hiervoor heb je dus ook een e-herkenningsmiddel 1 nodig en betaal je ook voor of is dit omdat men niet verplicht om te doen en dus mag men hier geld voor vragen?

Ronald Kunenborg 11 december 2019 16:16

Redactie, de laatste paragraaf klopt niet. Pieter Omtzigt vraagt hoe organisaties als pensioen-BV's, Kerkgenootschappen, *of organisaties zonder KvK-nummer* aangifte moeten doen. Dat zijn drie losse vragen.

Overigens is de vraag wel vreemd: een pensioen-BV is gewoon een BV. Een kerkgenootschap is óf een rechtspersoon met dus e-Herkenning, of geen onderneming dus doet geen aangifte in deze categorie, en de partijen zonder KvK-nummer zijn hooguit IB-ondernemers of particulieren met zonnepanelen e.d. dus die vallen hier ook al niet in. Hij vraagt dus naar zaken die hij al weet, om een punt te maken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.