Innovatie & Strategie

Juridische zaken
eHerkenning

Kamervragen over verplicht gebruik eHerkenning

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil chaos rondom aangiftes voorkomen

10 december 2019

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil chaos rondom aangiftes voorkomen

Ondernemers moeten vanaf 1 januari 2020 verplicht gebruik maken van het inlogmiddel eHerkenning voor aangiftes bij de Belastingdienst, dat -in tegenstelling tot DigiD- niet gratis is. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil daarom van staatssecretaris Menno Snel weten of er een wettelijke grondslag is voor de verplichting. 

eHerkenning moet uiteindelijk als het enige inlogmiddel bij de overheid overblijven. Met eHerkenning kunnen ondernemers toegang krijgen tot onder meer de Rijksoverheid, gemeenten, provincies en andere organisaties. Voor het gebruik van eHerkenning moet worden betaald.  

De Wet digitale Overheid moet veilig inloggen voor burgers en bedrijven bij de overheid gaan regelen. Voor het zover is moet de wet eerst worden aangenomen door de Tweede Kamer. Omtzigt vraagt zich af of er -als de wet niet wordt aangenomen- wel een wettelijke grondslag is voor de verplichting van eHerkenning. Hij wil daarom weten wat de staatssecretaris gaat doen om aangiftes mogelijk te maken zonder eHerkenning wanneer de wettelijke grondslag ontbreekt. 

Organisaties zonder KvK

Omtzigt wil daarnaast weten hoe organisaties zoals pensioen-bv’s of een kerkgenootschappen aangifte kunnen doen zonder een KvK-nummer, waardoor ze eHerkenning niet kunnen aanvragen. Hij is ook benieuwd naar het aantal ondernemers dat eHerkenning al heeft aangeschaft en hoeveel ondernemers dat nog moeten doen. Tot slot vraagt hij naar de manier waarop het ministerie wil gaan voorkomen dat de verplichting van eHerkenning géén chaos gaat worden voor ondernemers. 

Lees meer over
5
Reacties
Bart van der Aa 09 oktober 2021 22:27

Is die eHerkenning voor nog meer ambtenaren waarvoor een baan moet worden gecreëerd, door op een gemakkelijke manier alle bedrijven te verplichten om te laten betalen voor hun al verplichte betalingen te laten betalen, kunnen er weer een aantal propjes gaan zitten schieten over de rug van de hardwerkende mens.
Komt er ook nog een fHerkenning en een gHerkenning. Hoe durf je geld te vragen voor zaken waar je al geld voor betaald krijgt en waar je niets voor hoef te doen.

Mark Wiersma 27 mei 2020 12:35

Ik moet voor mijn BV's een EH3 certificaat hebben (aangifte loonheffing, aangiftes vennootschapsbelasting 2019). Je moet dit via een commercieel bedrijf aanvragen. Wat een ellende en geldklopperij. Ik kan er bijna een boek over volschrijven.
Een paar zaken die ik tegen ben gekomen:
- Beheermodule: deze is bij de 1 gratis, bij de ander moet je daarvoor betalen.
- Je krijgt een bepaalde tijd om een afspraak te maken met iemand die je moet komen identificeren. Doe je dat niet binnen de gestelde tijd dan krijg je een boete, ze noemen dat 'administratiekosten': wat voor administratiekosten?
- Het contract moet je per normale post opsturen omdat ze een 'natte' handtekening nodig hebben, een digitale handtekening voldoet niet. Tenzij je een spoedprocedure in gang zet, want dan kan het opeens wel. Deze kost bij Reconi €50 extra. Dat klopt toch niet.
- Bij WE-ID maakten ze me wijs dat je voor iedere BV een EH3 certificaat nodig hebt. Ik kwam er achter dat dit niet klopte en met eerdere irritatie met dit bedrijf heb ik toen verzocht om de aanvraag te annuleren en geen geld in rekening te brengen. Dit weigeren ze. Ik laat het voorkomen, want ik ga hier niet mee akkoord.

DigiD
Dat hele EH3 gebeuren is weer een uiting van fake security, het voegt niets toe aan veiligheid. NL is weer de braafste lidstaat en volgt klakkeloos op wat Brussel oplegt. Zou het al nodig zijn, dan niet op deze manier waarbij bedrijven extra kosten moeten maken. Dit is toch een duidelijk geval van iets wat een NUTS dienst moet zijn, zoals DigiD. Dit moet je niet overlaten aan commerciele bedrijven.
Dan de invoering ervan. Waarom heeft de Belastingdienst niet een paar jaar overgangsperiode ingesteld. Per 1 januari 2020 kan je geen aangifte loonheffingen doen zonder EH3 en derhalve heeft de Belastingdienst zo'n 20.000 bedrijven uitstel van aangifte en betaling verstrekt tot 1 juli als ik het goed heb. Wat een klunsig gedoe voor de Schatkist, wat een giga extra support werk levert dit voor ambtenaren op.

Ik ben 58 jaar en heb medelijden met mensen die nu worden geboren. Eigen verantwoordelijkheid wordt steeds meer afgenomen (zie Corona), en bij iedere regel/wet die stopt komen er 10 voor in de plaats. Mensen die nu worden geboren weten niet anders, maar hoe lang pikken we dit allemaal?

Martin van den Brand 10 maart 2020 12:14

Mijn vraag zou zijn “waarom”
1. Aangifte doen met en door een commercieel uitgegeven erkenning is vragen om moeilijkheden.
2. De belastingdienst moet toch in staat zijn dit zelf goed te regelen.
3. Of vertrouwen zij hun eigen medewerkers niet meer.
4. Of moet de oorzaak gezocht worden dat het UWV in samenwerking met de belastingdienst een puinhoop is en zij daarom besloten hebben samen een convenant te sluiten m.b.t. de eHerkening zodat hun onvermogen niet opvalt?
5. Moet het een verdienmodel zijn voor vriendje van vriendje?

Dit mag gewoon niet in de wet digitale-overheid komen.

Betalen om belastingaangifte te mogen doen is belachelijk.

Walter 17 december 2019 15:45

Probeer eens een subsidie aanvraag te doen voor electrische auto's, hiervoor heb je dus ook een e-herkenningsmiddel 1 nodig en betaal je ook voor of is dit omdat men niet verplicht om te doen en dus mag men hier geld voor vragen?

Ronald Kunenborg 11 december 2019 16:16

Redactie, de laatste paragraaf klopt niet. Pieter Omtzigt vraagt hoe organisaties als pensioen-BV's, Kerkgenootschappen, *of organisaties zonder KvK-nummer* aangifte moeten doen. Dat zijn drie losse vragen.

Overigens is de vraag wel vreemd: een pensioen-BV is gewoon een BV. Een kerkgenootschap is óf een rechtspersoon met dus e-Herkenning, of geen onderneming dus doet geen aangifte in deze categorie, en de partijen zonder KvK-nummer zijn hooguit IB-ondernemers of particulieren met zonnepanelen e.d. dus die vallen hier ook al niet in. Hij vraagt dus naar zaken die hij al weet, om een punt te maken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.