Overslaan en naar de inhoud gaan

ZZP'ers ontkomen aan verplicht eHerkenning

Ondernemers zijn per 1 januari 2020 verplicht om hun loonaangiftes via eHerkenning in te dienen. Eenmanszaken ontspringen de dans. Zij mogen ook daarna nog gebruik maken van het gratis inlogmiddel DigiD om in te loggen bij de overheid. Het gebruik van eHerkenning gaat zo'n 30 tot 45 euro per jaar kosten.
eHerkenning

Minister Knops van Binnenlandse Zaken schrijft dat in antwoorden op Kamervragen van de VVD. Met eHerkenning kunnen ondernemers inloggen bij allerlei overheden en organisaties, om bijvoorbeeld belastingen te betalen, subsidies te regelen en voertuigen over te schrijven. eHerkenning is momenteel één van meerdere zakelijke inlogmiddelen voor ondernemers. Het zal op termijn als het enige middel overblijven.

Kosten

De suggestie van de VVD om het inlogmiddel voor ondernemers kosteloos te maken, slaat Knops in de wind. Hij stelt dat elk betrouwbaar systeem kosten voor ontwikkeling en beheer met zich meebrengt en hij maakt daarbij de vergelijking met de identiteitskaart. Knops voegt daaraan toe dat eHerkenning voor structurele lastenverlaging gaat zorgen bij veelvuldig gebruik. Daarnaast wordt volgens de minister privacy- en bedrijfsgevoelige informatie bij loonaangifte met eHerkenning veel beter gewaarborgd.

Wachttijden voor eHerkenning

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde onlangs vragen over eHerkenning. Deze zijn nog niet beantwoord. Omtzigt wilde weten hoe organisaties zonder een KvK-nummer, zoals kerkgenootschappen en pensioen-bv’s, straks nog aangifte kunnen doen. Ook vroeg hij opheldering over de aantallen ondernemers die eHerkenning nog moeten aanschaffen, omdat hij vreest voor lange wachttijden. Hij vroeg daarom ook naar de manier waarop het ministerie wil gaan voorkomen dat de verplichting van eHerkenning géén chaos gaat worden voor ondernemers. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in