Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister wil eHerkenning-chaos voor de zomer oplossen

Minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops hoopt komende zomer een oplossing te hebben voor de 60.000 organisaties die sinds 1 januari geen zaken meer kunnen doen met de overheid, omdat ze niet over het inlogmiddel eHerkenning beschikken. Onder meer buitenlandse bedrijven met activiteiten in Nederland zijn in de knel geraakt.
Raymond Knops, Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
© Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrel

De problemen voor de 60.000 organisaties zijn ontstaan omdat ze niet over de benodigde KvK-inschrijving beschikken. Dat geldt voor bijvoorbeeld buitenlandse bedrijven die activiteiten in Nederland hebben, maar zonder Nederlandse vestiging werken. Ook Hoge Colleges van Staat en Dienst Koninklijk Huis, ambassades en fiscale eenheden hebben geen KvK-nummer.

Daarnaast hebben kerken een probleem, omdat die volgens de minister ‘’een principieel bezwaar’’ hebben tegen een Kvk-inschrijving. Tegenover AG Connect liet het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken eerder weten dat een inschrijving namens de kerk bij de KVK in strijd is met privacywetgeving. De minister hoopt komende zomer een oplossing aan te kunnen bieden, zo meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Komende zomer oplossing

“Digitalisering mag er vanzelfsprekend niet toe leiden dat organisaties hun zaken met de overheid niet meer kunnen doen. Daarom wordt samen met de Belastingdienst, Kamer van Koophandel, ministerie van Economische Zaken en Klimaat en met de leveranciers van eHerkenning voor deze organisaties een aanpak uitgewerkt die ik u voor de zomer aanbied”, aldus Knops.

Knops schrijft ook dat hij samen met het ministerie van Financiën  een mogelijke oplossing onderzoekt kleine bedrijven tegemoet te komen, omdat er zorgen bestaan over de kosten van eHerkenning. Digid, waarmee ondernemers voorheen konden inloggen, was gratis. eHerkenning kost enkele tientallen euro’s per jaar, afhankelijk van de leverancier. De minister gaat ook in gesprek met de leveranciers over manieren hoe zij de prijs structureel naar beneden kunnen brengen.

Uitstel

Ondernemers die aangifteplichtig zijn voor loonheffingen krijgen uitstel. Het geldt onder meer voor ondernemers die eHerkenning moeten aanschaffen of voortaan een marktsoftware inzetten om aangifte te doen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in