Management

Zakelijke software
Belastingdienst

Zorgen over ‘door eHerkenning gecreëerde problemen’ nemen toe

Ook VVD stelt opnieuw Kamervragen

Een kantoor van De Belastingdienst in Leeuwarden. © Flickr/Wikimedia Commons. Marvin Jansen van der Sligte
24 januari 2020

Ook VVD stelt opnieuw Kamervragen

Na het CDA en de ChristenUnie stelt ook de VVD Kamervragen over de problemen rondom eHerkenning. Kerkelijke organisaties gaven eerder tegenover AG Connect aan dat er duizenden uitstel-briefjes geschreven moeten worden. Nu blijkt dat het systeem mogelijk voor zo’n 60.000 ondernemers ontoegankelijk is.

Ondernemers die zaken willen regelen met de overheid moeten sinds 1 januari verplicht inloggen met eHerkenning, waar voor betaald moet worden. Alleen ZZP'ers worden uitgezonderd. Zij mogen nog gebruikmaken van het gratis inlogmiddel DigiD. Een onduidelijk aantal ondernemers moet het inlogmiddel nog aanschaffen, terwijl de loonaangifte eraan komt. Zij klagen volop over de wachtlijsten. Volgens informatie die door Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is opgerakeld, gaat het mogelijk om 60.000 ondernemers die tussen wal en schip vallen.

Onder meer kerkelijke organisaties blijken grote zorgen te hebben over eHerkenning, zo bleek uit berichtgeving van AG Connect. Kerken komen in de knel vanwege een weeffout in het systeem voor kerkelijke organisaties. Om in te loggen hebben zij gegevens uit de KvK nodig. Een kerkelijke organisatie staat bij de KvK echter ingeschreven zonder namen, adressen en andere contactgegevens van natuurlijke personen, omdat dit ‘gevoelige gegevens’ zijn in het kader van de privacywetgeving.

Uitstel-briefjes

Juriste bij het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) mr. Daniëlle Woestenberg vreest dat er duizenden uitstel-briefjes voor de naderende loonaangifte geschreven en beantwoord moeten worden.

De VVD wil onder meer van de ministers van BZK en Financiën weten of er inderdaad sprake is van 60.000 ondernemers die geen mogelijkheid hebben om eHerkenning aan te vragen. Ook vragen zij of de minister de mening deelt dat de overheid met de invoering van eHerkenning juist meer problemen creëert.  Ook willen de VVD weten hoeveel vragen en klachten de Belastingdienst heeft ontvangen en wat hiermee is gedaan.

 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Ap 27 januari 2020 08:57

De Belastingdienst is niet in staat zelf een goed beveiligde omgeving te bouwen, is bang voor datalekken en/of hacks, en geeft de beveiliging daarom nu uit handen aan commerciele partijen. Het enige doel is dat ze haar handen in onschuld kan wassen mocht er iets fout gaan. De klant heeft niets in te brengen dan lege briefjes, maar mag wel de rekening betalen. Ongehoord.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.