Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen over ‘door eHerkenning gecreëerde problemen’ nemen toe

Na het CDA en de ChristenUnie stelt ook de VVD Kamervragen over de problemen rondom eHerkenning. Kerkelijke organisaties gaven eerder tegenover AG Connect aan dat er duizenden uitstel-briefjes geschreven moeten worden. Nu blijkt dat het systeem mogelijk voor zo’n 60.000 ondernemers ontoegankelijk is.
© Flickr/Wikimedia Commons.
Flickr/Wikimedia Commons.

Ondernemers die zaken willen regelen met de overheid moeten sinds 1 januari verplicht inloggen met eHerkenning, waar voor betaald moet worden. Alleen ZZP'ers worden uitgezonderd. Zij mogen nog gebruikmaken van het gratis inlogmiddel DigiD. Een onduidelijk aantal ondernemers moet het inlogmiddel nog aanschaffen, terwijl de loonaangifte eraan komt. Zij klagen volop over de wachtlijsten. Volgens informatie die door Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is opgerakeld, gaat het mogelijk om 60.000 ondernemers die tussen wal en schip vallen.

Onder meer kerkelijke organisaties blijken grote zorgen te hebben over eHerkenning, zo bleek uit berichtgeving van AG Connect. Kerken komen in de knel vanwege een weeffout in het systeem voor kerkelijke organisaties. Om in te loggen hebben zij gegevens uit de KvK nodig. Een kerkelijke organisatie staat bij de KvK echter ingeschreven zonder namen, adressen en andere contactgegevens van natuurlijke personen, omdat dit ‘gevoelige gegevens’ zijn in het kader van de privacywetgeving.

Uitstel-briefjes

Juriste bij het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) mr. Daniëlle Woestenberg vreest dat er duizenden uitstel-briefjes voor de naderende loonaangifte geschreven en beantwoord moeten worden.

De VVD wil onder meer van de ministers van BZK en Financiën weten of er inderdaad sprake is van 60.000 ondernemers die geen mogelijkheid hebben om eHerkenning aan te vragen. Ook vragen zij of de minister de mening deelt dat de overheid met de invoering van eHerkenning juist meer problemen creëert.  Ook willen de VVD weten hoeveel vragen en klachten de Belastingdienst heeft ontvangen en wat hiermee is gedaan.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in