Overslaan en naar de inhoud gaan

OM wil Centric afpakken van Sanderink

De veelbesproken miljonair Gerard Sanderink zou niet alleen geschorst moeten worden als topman van zijn IT-bedrijf Centric, ook zou hij tijdelijk geen toegang mogen hebben tot zijn aandelen in de onderneming. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) via een verzoekschrift gevraagd aan de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.
Er is er hier maar één de baas
© uitgeverij business contact
uitgeverij business contact

Het OM, onderdeel van het ministerie van Justitie, is naar de rechter gestapt om een onderzoek te laten instellen naar de IT-onderneming van Sanderink, aangezien het daar al een tijd erg onrustig is. Die onrust was voor het OM reden om eerder dit jaar al een verkennend vooronderzoek te beginnen naar mogelijk wanbeleid bij de onderneming. Centric verzorgt ook veel IT-projecten voor de overheid.

Terugkeer van de baas

De directe aanleiding van de gister ingezette rechtsgang is vorige week plots gekomen. Toen meldde Sanderink namelijk dat hij per direct weer de dagelijkse leiding overneemt bij Centric. Ruim anderhalf jaar geleden heeft hij juist afstand gedaan van die positie, om de rust rond Centric te laten wederkeren. Die stap terug van Sanderink is mede gedaan onder druk van grote klanten als DNB en BNG. Met zijn plotse terugkeer als bestuurder afgelopen woensdag is volgens het OM een streep gezet door al het werk van de laatste tijd.

De Ondernemingskamer is gespecialiseerd in het beslechten van geschillen binnen bedrijven en heeft daarbij vergaande bevoegdheden. In zijn verzoekschrift vraagt het OM onder meer de overdracht van het beheer van de door Sanderink gehouden aandelen in Centric. Die zouden overgedragen moeten worden aan een beheerder die door de Ondernemingskamer wordt benoemd. Ook zou er een tijdelijke uitvoerend bestuurder moeten komen bij het IT-bedrijf. De zaak wordt volgende week donderdag behandeld.

Rian van Rijbroek

Sanderink was de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws door een hoog oplopende ruzie met zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten, die ook een managementrol vervulde bij Sanderinks zonnnepanelenbedrijf DSS (Dutch Solar Systems). De miljonair heeft Van Egten aan de kant gezet nadat hij bevriend was geraakt met Rian van Rijbroek, een zelfverklaarde cyberdeskundige die eerder voor veel ophef heeft gezorgd. Kenners en experts hebben uitspraken en beweringen van Van Rijbroek uitgeplozen en ontkracht. Zo blijkt zij geen expert op het gebied van cybersecurity te zijn, niet voor geheime diensten zoals de AIVD te hebben gewerkt en ook niet in dienst te zijn geweest bij securityleverancier Kaspersky waarvan zij heeft geclaimd broncode in handen te hebben.

Sinds Van Rijbroek in Sanderinks leven is, vecht hij een vete uit met Van Egten waarbij ook topmanagers van Centric en het bedrijf zelf betrokken zijn geraakt. In diverse rechtszaken - tegen zowel Van Egten als ook tegen opgestapte en ontslagen topmanagers - is de eigenaar van Centric keer op keer in het ongelijk gesteld. De miljonair heeft die vonnissen meermaals aan zijn laars gelapt. Vorige maand werd bekend dat Sanderink ook verdachte is in een zaak over mogelijke omkoping door zijn bouwbedrijf Strukton in Saudi-Arabië.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in