Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota 2022: EZK schroeft investering in omscholing naar IT-beroep op

Dit jaar heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat al 37,5 miljoen beschikbaar gesteld voor omscholingstrajecten naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek. Voor 2022 komt daar nog eens 40 miljoen euro bij. Voor het totale subsidiebedrag kunnen naar verwachting bijna 20.000 mensen worden opgeleid om te voldoen aan de eisen aan kennis en vaardigheden die de markt stelt.
koffertje met Miljoenennota 2022 (21 sept 2021)
© Ministerie van Financiën
Ministerie van Financi�n

Werkgevers kunnen via deze regeling 50% van de kosten vergoed krijgen die naar verwachting gemiddeld per omscholing 7.500 euro bedragen.

Het is een voorbeeld van hoe EZK probeert via een gezamenlijk optrekken van publieke en private partijen het herstel uit de coronacrisis aan te pakken. "De coronapandemie heeft laten zien hoe groot het belang is dat ook het brede mkb de kansen van nieuwe digitale toepassingen weet te verzilveren", staat in de miljoenennota. "De afgelopen kabinetsperiode is vanuit het programma Versnelling digitalisering MKB een vrijwel landelijk dekkende infrastructuur gerealiseerd van mkb werkplaatsen (waar studenten praktijkgericht leren hoe zij moeten omgaan met digitaliseringsvraagstukken) om ondernemers te helpen bij hun digitaliseringsopgave. Uit de eerste resultaten blijkt dat de aanpak werkt. Wat nu nodig is, is een gerichte opschalingsagenda om de benodigde schaalsprong te realiseren."

Onder het publiek-private herstelplan vallen ook investeringen vanuit het Nationaal Groeifonds. Indien er een kwalitatief hoogwaardig voorstel wordt ingediend, wil EZK vanuit dit fonds projecten faciliteren in sleuteltechnologieën en groeimarkten als High Tech/ICT (halfgeleiders, fotonica, kwantum, AI). Maar het departement gaat zich ook sterk maken voor het verder stimuleren van digitalisering binnen de industrie (Smart Industry).

Betere alarmering niet-vitale bedrijven

In een gezonde digitale economie moeten mensen erop kunnen vertrouwen dat hun privacy online goed beschermd is en dat ze grip hebben op hun persoonsgegevens, stelt EZK. In Europees verband wordt daarom verder gewerkt aan een gemoderniseerde Europese e-privacy verordening. Structureel is 2,5 miljoen euro per jaar beschikbaar voor het Digital Trust Center (DTC), om via voorlichting, tools en advisering bedrijven – van zzp tot grootbedrijf – beter in staat te stellen de eigen cyberweerbaarheid te organiseren. Daarvoor wordt onder meer een infrastructuur opgezet voor kennisopbouw over cyberrisico’s en kennisdeling met de doelgroep niet-vitale bedrijven. Het uiteindelijke doel is dat elk bedrijf in zijn omgeving een aanspreekpunt heeft voor informatie en advies over veilig digitaal ondernemen.

EZK komt landgenoten in het Caraïbisch gebied tegemoet in hun vaste kosten voor telecommunicatiediensten. De verbindingen zijn op de eilanden relatief duur maar in deze tijd van thuis werken en leren wel essentieel. Al in 2020 is begonnen met een subsidieregeling van 25 euro per aansluiting. Omdat de kosten op de bovenwindse eilanden hoger zijn dan op de benedenwindse eilanden, komen de bewoners daar nu in aanmerking voor 35 euro per aansluiting.

Inhuur externen is duur

Het ministerie heeft voor het regelen van de eigen ICT ook te maken met de algehele krapte op de markt voor ICT-personeel. Door snelle ontwikkelingen op ICT-gebied en daardoor snel wisselende expertises is het vaak niet mogelijk en zinvol zelf alle kennis in huis hebben. Hoewel er limieten zijn voor de inhuur van externe krachten - de Roemer-norm-, ziet de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) geen kans zich aan de normen te houden.

Het personeel is bovendien duur waardoor de personeelsuitgaven voor externe inhuur ten opzichte van de totale personeelsuitgaven relatief hoog uitvallen. Met de start in 2021 van een nieuwe bedrijfsstrategie en de daarbij behorende andere 'sourcingstrategie' probeert het ministerie vanaf 2022 wel een daling te bewerkstellingen van de post inhuur externen bij DICTU. Maar het succes daarvan is wel afhankelijk van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor ICT-personeel en het tempo waarmee de sourcingstrategie kan worden gerealiseerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in