Management

Cloud
demissionair minister van Financiën, Prinsjesdag 2021

Miljoenennota 2022: 300 miljoen euro naar cruciale innovatieve technologie

Investeringen voor micro-elektronica en cloudinfrastructuur.

Wopke Hoekstra © Ministerie van Financiën
21 september 2021

Investeringen voor micro-elektronica en cloudinfrastructuur.

Het kabinet trekt 300 miljoen euro extra uit voor samenwerking aan cruciale innovatieve technologie. Met het geld kan Nederland deelnemen aan twee grote Europese projecten op gebied van micro-elektronica en cloudinfrastructuur. Het gaat om zogeheten IPCEI's (Important Project of Common European Interest).

Het doel is om het Nederlandse bedrijfsleven concurrerend, innovatief en toonaangevend te houden. “We houden onze economie open, tegelijkertijd maken we actiever werk van het in huis houden van kennis, het bewaken van een gelijk speelveld en het zelf blijven ontwikkelen van innovaties. Daar hoort, in een wereldwijd concurrerende economie, ook een andere rol van Nederlandse overheid bij. Daarom stelt het kabinet 300 miljoen euro als startbedrag beschikbaar voor deelname van Nederland aan twee zogenoemde IPCEI’s”, zo schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken in zijn Miljoenennota.

De grootschalige Europese samenwerkingen van bedrijven en kennisinstellingen rondom een innovatieve technologie, een productieketen of infrastructuur wordt gezien als strategisch belangrijk voor de EU omdat ze banen en inkomsten in de toekomst kunnen opleveren.

Toegang tot nieuwste software 

Met IPCEI ME2, gericht op het versterken van de productieketen en het behouden van het concurrentievoordeel van de innovatieve Europese techindustrie, worden Nederlandse startups, mkb-toeleveranciers en grootbedrijven toegang gegarandeerd tot de nieuwste micro en nano-elektronica en software. Het andere samenwerkingsverband, IPCEI CIS, werkt aan het opzetten van Europese cloudinfrastructuur en -diensten die bijdragen aan cyberveiligheid, interoperabiliteit en duurzame toepassingen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.