Management

Juridische zaken
wolfsen

Miljoenennota 2022: AP zwaar teleurgesteld over budget

'Burgers en bedrijven zijn de dupe'.

Aleid Wolfsen © CC BY 2.0 - Flickr Sebastiaan ter Burg
21 september 2021

'Burgers en bedrijven zijn de dupe'.

Het budget van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor 2022 blijft 25 miljoen euro, zo wordt duidelijk uit de miljoenennota. Dat is evenveel als in 2021. Het kabinet heeft daarmee geen gehoor gegeven aan de wens van de Tweede Kamer, die via moties liet blijken dat het bedrag te weinig is.

“Dit is zeer zorgelijk. Wij kunnen al jaren ons werk niet goed genoeg doen, simpelweg omdat we te weinig mensen hebben. Maar in plaats van een verhoging, wordt ons budget bevroren’, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen in een persbericht. “Het kabinet zegt graag een nieuwe bestuurscultuur te willen, en een versterking van de “tegenmacht”, om drama’s als de Toeslagenaffaire in de toekomst te voorkomen. De AP is één van die “tegenmachten”. En die tegenmacht kun je niet versterken met alleen mooie woorden. Daar hoort een passend budget bij, zoals de Tweede Kamer ook heeft gevraagd.”

Volgens de AP is er zo’n 100 miljoen euro nodig en een personeelsbestand van 180 fte-medewerkers om goed toezicht te kunnen houden op de bescherming van persoonsgegevens. Dat werd ook al geconcludeerd door KPMG in een onafhankelijk rapport.  

10.000 wachtenden

Volgens Aleid Wolfsen zijn burgers en bedrijven de dupe van de uitgebleven verhoogde financiering. “Slachtoffers van privacy-overtredingen die bij ons aankloppen voor hulp, moeten wij mededelen dat er helaas nog zo’n 10.000 wachtenden voor hen zijn. Ook ondernemers krijgen niet de ondersteuning door voorlichting die nodig is om ongelukken te voorkomen. Internationale bedrijven moeten 5 jaar wachten tot we hun zogenoemde ‘BCR’, hun privacyplannen, hebben goedgekeurd. Dat brengt ze in problemen. Ook kunnen wij datalekken onvoldoende onderzoeken. En het toezicht op algoritmes komt door ons gebrek aan capaciteit onvoldoende van de grond, met alle risico’s van dien.”

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.