Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota 2022: AP zwaar teleurgesteld over budget

Het budget van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor 2022 blijft 25 miljoen euro, zo wordt duidelijk uit de miljoenennota. Dat is evenveel als in 2021. Het kabinet heeft daarmee geen gehoor gegeven aan de wens van de Tweede Kamer, die via moties liet blijken dat het bedrag te weinig is.
Aleid Wolfsen
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

“Dit is zeer zorgelijk. Wij kunnen al jaren ons werk niet goed genoeg doen, simpelweg omdat we te weinig mensen hebben. Maar in plaats van een verhoging, wordt ons budget bevroren’, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen in een persbericht. “Het kabinet zegt graag een nieuwe bestuurscultuur te willen, en een versterking van de “tegenmacht”, om drama’s als de Toeslagenaffaire in de toekomst te voorkomen. De AP is één van die “tegenmachten”. En die tegenmacht kun je niet versterken met alleen mooie woorden. Daar hoort een passend budget bij, zoals de Tweede Kamer ook heeft gevraagd.”

Volgens de AP is er zo’n 100 miljoen euro nodig en een personeelsbestand van 180 fte-medewerkers om goed toezicht te kunnen houden op de bescherming van persoonsgegevens. Dat werd ook al geconcludeerd door KPMG in een onafhankelijk rapport.

10.000 wachtenden

Volgens Aleid Wolfsen zijn burgers en bedrijven de dupe van de uitgebleven verhoogde financiering. “Slachtoffers van privacy-overtredingen die bij ons aankloppen voor hulp, moeten wij mededelen dat er helaas nog zo’n 10.000 wachtenden voor hen zijn. Ook ondernemers krijgen niet de ondersteuning door voorlichting die nodig is om ongelukken te voorkomen. Internationale bedrijven moeten 5 jaar wachten tot we hun zogenoemde ‘BCR’, hun privacyplannen, hebben goedgekeurd. Dat brengt ze in problemen. Ook kunnen wij datalekken onvoldoende onderzoeken. En het toezicht op algoritmes komt door ons gebrek aan capaciteit onvoldoende van de grond, met alle risico’s van dien.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in