Overslaan en naar de inhoud gaan

Google mag leerlingen op school geen reclame meer aanbieden

Het Nederlandse onderwijs bereikte via SURF en SIVON onlangs een akkoord met Google over de bestaande privacyrisico’s. Ouders en leerlingen worden geïnformeerd over de gemaakte afspraken. De scholen houden regie over wat Google doet met de gegevens. Het bedrijf mag bijvoorbeeld geen reclame meer aanbieden.
googlen op de laptop

Google Workspace for Education bevat programma’s waaronder Google Documenten, YouTube en Classroom. Google verzamelt hierbij informatie over de gebruikers. Denk aan: bezochte websites, inlogtijd en zoekopdrachten, zo beschrijft SIVON. “Door de afspraken uit het akkoord houdt onze school de regie over wat Google met al deze persoonlijke informatie kan en mag doen. Onze school is verwerkingsverantwoordelijke, zoals dat in privacytermen heet.”

Technische aanpassingen

De scholen hebben ook technische aanpassingen uitgevoerd waardoor minder of geen gegevens verzameld worden over de leerlingen en medewerkers. Dit gebeurt met privacyinstellingen speciaal voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs.

Volgens SIVON krijgt Google slechts beperkte gegevens. Google verzamelt informatie over hoe gebruikers de producten gebruiken, maar daarover zijn strenge afspraken gemaakt. SIVON waarschuwt leerlingen om voortaan altijd in te loggen met hun schoolaccount.

Uit het onderzoek van de AP kwam eerder naar voren dat onderwijsinstellingen niet weten hoe en waar de persoonsgegevens van leerlingen en studenten worden verwerkt en bewaard. De Amerikaanse techreus is aan de slag gegaan met een oplossing.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in