Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse onderwijswereld en Google akkoord over privacyrisico’s

De onderwijsinstellingen SURF en SIVON hebben na intensieve discussies toch een akkoord bereikt met Google over de privacyrisico’s in de Google-diensten. De Autoriteit Persoonsgegevens raadde scholen onlangs af om Google te gebruiken.
Google

Uit het onderzoek van de AP kwam onder meer naar voren dat onderwijsinstellingen niet weten hoe en waar de persoonsgegevens van leerlingen en studenten worden verwerkt en bewaard. De Amerikaanse techreus is aan de slag gegaan met een oplossing. De partijen stellen op de websites van SURF en SIVON dat er "in voldoende mate" maatregelen worden doorgevoerd en dat ze met Google blijven samenwerken.

Kijkend naar de risico’s en issues die tijdens de DPIA naar voren zijn gekomen en de acties die Google heeft ondernomen of aangekondigd, kunnen SURF en SIVON bevestigen dat Google deze onderwerpen aanpakt. Gezien het belang van het gebruik van Google-diensten in onderwijsinstellingen, blijven SURF en SIVON namens het onderwijs Google monitoren en met Google spreken over privacy-issues.”

Oplossingen

Welke oplossingen precies zijn gevonden, is onbekend. SIVON meldt dat er sprake is van "een uitgebreide set contractuele, organisatorische en technische maatregelen." De komende periode wordt via SIVON en SURF nog wel een DPIA uitgevoerd op de risico’s van de Chrome browser en Chrome OS. De resultaten ervan worden besproken met Google op een vergelijkbare manier als bij Workspace for Education (Plus).

Met het akkoord verdwijnen voor veel scholen flinke kopzorgen. Wanneer Google de zorgen van de Autoriteit Persoonsgegevens over privacyrisico's niet had kunnen wegnemen, moest het onderwijs al per 1 augustus stoppen met Google G Suite for Education. Dat was zeer waarschijnlijk niet haalbaar, zo vertelde IT-consultant uit het onderwijs Bert Witteveen aan AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in