Overslaan en naar de inhoud gaan

'Binnen paar weken met Google stoppen is voor scholen onhaalbaar'

Wanneer Google de zorgen van de Autoriteit Persoonsgegevens over privacyrisico's niet kan wegnemen, moet het onderwijs al per 1 augustus stoppen met Google G Suite for Education. Op tijd overstappen zal voor veel scholen waarschijnlijk niet haalbaar zijn, vertelt IT-consultant uit het onderwijs Bert Witteveen aan AG Connect.
googlen op de laptop

Bert Witteveen is als IT-consultant werkzaam voor onder meer onderwijsinstellingen. Hij begeleidt onder meer migraties voor de Veluwse Onderwijsgroep, waar zo’n twintig scholen uit het primair en voortgezet onderwijs bij zijn aangesloten. Mocht het zo ver komen dat het onderwijs echt per 1 augustus moet stoppen met Google, dan wacht een flinke klus die voor veel scholen nagenoeg onhaalbaar zal zijn, denkt Witteveen. “Het is natuurlijk afhankelijk van in hoeverre primaire processen draaien in Google. Wanneer scholen alleen data opslaan of alleen videobellen via Google, is het nog redelijk eenvoudig. Wanneer bijvoorbeeld volledige roosters draaien op Google, wordt het moeilijk.” Er staat volgens Witteveen voor een IT-migratie op school meestal een jaar doorlooptijd.

Volledig in Google

Witteveen weet uit ervaring dat sommige scholen leerlingen en docenten bijna volledig in Google werken. “Maar ook dan kan het nog lukken om voor 1 augustus over te stappen, mits een school een enorm slagvaardige IT-afdeling en directie heeft. Binnen de onderwijswereld is dat alleen vaak niet het geval. IT-projecten verlopen er vaak langzamer en minder effectief omdat scholen veel autonomie hebben over hun werkwijze en daar goed over nadenken. Dat is niet verkeerd, maar dat versnelt IT-trajecten niet.”

De consultant ziet daarnaast problemen met de vakantieperiode, die bijna van start gaat. “Een school moet na het besluit van het ministerie razendsnel weten naar welke omgeving er wordt overstapt en welke pakketten nodig zijn. Daar is professionele begeleiding bij nodig. Als veel scholen moeten overstappen is het maar de vraag of die begeleiding wel op tijd beschikbaar is.”

Witteveen begeleidt zelf momenteel een migratie vanuit Magister en SOM Today naar Microsoft Teams. “Daar staat een doorlooptijd van een jaar voor. En die tijd is altijd wel nodig. De school moet namelijk eerst een aanbestedingsprocedure opzetten, daarna met de partijen in gesprek en keuzes maken. Dan ben je al minimaal acht weken verder en dan moet je nog beginnen.”

'Meer vanuit risicoperspectief kijken'

Daarbij is midden in het schooljaar overstappen een risico omdat dit ten koste kan gaan van het onderwijs, stelt Witteveen. Een realistische oplossing is dat er niet gekozen wordt voor haast, maar meer vanuit risicoperspectief wordt gekeken naar de processen die in Google draaien. “Haal eerst de kritieke en essentiële zaken eruit, zoals gezondheidsinformatie van de leerlingen. Wellicht is er daarna meer tijd om de migratie goed te doen. Het belang van goed onderwijs is groot, dat mag niet leiden onder een gehaaste migratie.”

De alternatieven voor Google zijn volgens Witteveen niet heel talrijk. “Dan kom je al gauw uit bij Microsoft Teams. Verder zijn er functionaliteiten in Magister en SOM Today." Het is volgens Witteveen belangrijk dat scholen bij het online werken 'eigenheid' behouden. "Daar mogen zij best goed over nadenken. Door het massale thuisonderwijs is er eerder ook al gehaast gekozen over oplossingen voor videobellen en dataopslag. Wanneer Google niet aan de eisen kan voldoen, wordt het hoe dan ook een flinke uitdaging voor veel scholen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in