Overslaan en naar de inhoud gaan

Advies AP: stop voor aankomend schooljaar met Google

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert onderwijsinstellingen per 1 augustus te stoppen met het gebruik van Google G Suite for Education wanneer onduidelijkheden en risico’s van het gebruik niet worden weggenomen. Dat meldt SIVON, een coöperatie van schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs.
iPad op school
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Google heeft volgens de organisatie laten weten dat het wil zorgen dat de problemen tijdig opgelost worden. De gesprekken tussen de techreus en SIVON, SURF en SLM Rijk over hoe zij de benodigde aanpassingen zo snel mogelijk gaan doorvoeren zijn momenteel nog gaande.

Google heeft in een reactie aan SIVON laten weten dat het verwacht de tekortkomingen snel op te kunnen lossen. De AP adviseert echter per 1 augustus te stoppen met Google G Suite for Education, ook wel bekend als Google Workspace for Education. In het nieuwe schooljaar mag Google niet meer worden gebruikt wanneer onduidelijkheden en privacyrisico’s van het gebruik van Google G Suite for Education niet worden weggenomen.

Strategie om te stoppen in ontwikkeling

Omdat in een korte tijd mogelijk veel migraties moeten plaatsvinden, is stichting Kennisnet samen met SURF, SIVON en de sectorraden bezig met het ontwikkelen van een strategie en hulpmiddelen voor het stoppen met het gebruik van Google G Suite for Education. Informatie en adviezen worden zo snel mogelijk gedeeld via de website van SIVON en Kennisnet.

De G Suite-producten voor het onderwijs en voor gebruik door rijksambtenaren liggen sinds enkele maanden onder vuur. Uit Data Protection Impact Assessments (DPIA's) die het kabinet liet uitvoeren blijkt dat de producten van Google privacyrisico's bevatten. Googles omgang met metadata vormt het grootste probleem.

Het onderwijs hoeft niet direct te stoppen met het gebruik van Googles G Suite for Education nu blijkt dat de producten niet veilig genoeg zijn. Dat is het advies van organisaties als SURF, de PO Raad en de VO Raad, zo laten zij desgevraagd aan AG Connect weten. Wel zeggen de organisaties dat de problemen opgelost moeten worden. 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in