Management

Juridische zaken
Ingrid van Engelshoven

Kabinet acht Google niet veilig genoeg voor onderwijswereld

Ook G Suite for Education doorstaat toets niet.

Ingrid van Engelshoven © Rijksoverheid Arenda Oomen
1 maart 2021

Ook G Suite for Education doorstaat toets niet.

Het kabinet heeft contact gelegd met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en met de Europese Commissie omdat producten van Google die scholen gebruiken niet veilig genoeg blijken. De risico's voor privacyrisico's zijn te groot, meldt minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Update: Google en de Autoriteit Persoonsgegevens hebben inmiddels gereageerd. 

Het kabinet voerde naar aanleiding van een motie van Peter Kwint (SP) en Paul van Meenen (D66) een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uit. In diezelfde periode werd ook een DPIA uitgevoerd voor G Suite Enterprise, om zo vooraf te toetsen of dit veilig is voor rijksambtenaren. Ook daar werden te veel risico’s rondom databescherming geconstateerd, zo meldde AG Connect maandag. Uit de beide DPIA's  wordt volgens de minister duidelijk dat er privacyrisico's zijn bij het gebruik van Google G Suite en G Suite for Education.

Voor de onderwijswereld is Googles omgang met metadata het grootste probleem, zo schrijft Van Engelshoven. “Google heeft als standpunt dat zij zichzelf als enige verwerkingsverantwoordelijke ziet voor metadata. Dit betekent dat zij mag bepalen voor welk doel zij metadata verzamelt en op welke manier dat gebeurt. Ook heeft Google in de privacy-overeenkomsten opgenomen dat zij de voorwaarden rondom metadata eenzijdig mag aanpassen, zonder de gebruiker om toestemming te vragen.”

Contact met Europese Commissie

De toets heeft volgens het kabinet duidelijk gemaakt dat Onderwijsinstellingen die Google G Suite for Education gebruiken geen of onvoldoende grip houden op wat er met deze gegevens gebeurt. De Autoriteit Persoonsgegevens is inmiddels ingeschakeld voor een raadpleging, als onderdeel van de procedure in het geval er privacyrisico’s niet worden opgelost na een DPIA. Daarnaast heeft het kabinet contact gelegd met de Europese Commissie.

Vanuit de onderwijswereld is ook actie ondernomen. SIVON, de coöperatie van schoolbesturen en SURF, de vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen hebben inmiddels de AP gevraagd naar een advies over de privacyrisico’s bij het gebruik van G Suite for Education. De scholen en onderwijsinstellingen worden hierover via websites en nieuwsbrieven op de hoogte gehouden.

Lees meer over
3
Reacties
PeterU 14 juni 2021 12:45

@SanderF: als je de blog leest zal je zien dat er gekeken wordt naar meer dan alleen G Suite for Education: " De DPIA analyseert ook wat er gebeurt als je ingebouwde microdiensten (Features) gebruikt zoals de spellingchecker, en als je vanuit de kerndiensten andere bekende Google-diensten gebruikt zoals Maps, de zoekmachine en YouTube. "

Bop 30 maart 2021 17:29

Ik gebruik al zo min mogelijk een Chrome-browser.
Eén reden is dat het steeds een scan wilde starten over mijn PC!

Ik ontkom helaas niet aan Google Search, Google Earth, Android, YouTube, ...

Net werd ik op Android om mijn geboortedatum gevraagd.
Rot op, of slik een onzindatum.

Sander F 02 maart 2021 09:17

Google services zoals Youtube, Maps, vallen niet onder de (best wil rigide) GSuite for Education Agreement. Leerlingen die daar gebruik van maken laten voetsporen achter, deze gegevens vallen onder de reguliere Google Terms of Service, en deze gegevens worden door Google verzameld en permanent bewaard in combinatie met voornaam en achternaam van onze kinderen.

Door alleen te kijken naar "de privacyrisico's die bij het gebruik van G Suite for Education" optreden, wordt een te smal advies gevraagd aan de AP.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.