Management

Juridische zaken
Aleid Wolfsen

Nederlandse regering blijft met Google in gesprek over risico's

AP gaat voorlopig niet handhaven.

Aleid Wolfsen © CC BY 2.0 - Flickr Sebastiaan ter Burg
2 maart 2021

AP gaat voorlopig niet handhaven.

De Nederlandse regering blijft met Google in gesprek over de geconstateerde risico's in software die binnen de onderwijswereld gebruikt wordt. Privacywaakhond AP is door het Rijk en onderwijsinstellingen gevraagd om een advies, maar organisaties moeten zelf de beslissing maken om wel of niet te stoppen, zo laat een woordvoerder aan AG Connect weten. 

Het kabinet legde onlangs contact met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en met de Europese Commissie omdat uit een onlangs afgeronde Data Protection Impact Assessment (DPIA) bleek dat producten van Google die scholen gebruiken niet veilig genoeg zijn. Tegelijk werd ook een DPIA afgerond waarmee getoetst werd of rijksambtenaren met Google-software kunnen werken. Google wist ook die zorgen niet weg te nemen.

Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de AP naar aanleiding van de DPIA alleen advies uitbrengt aan de onderwijsinstellingen en rijksoverheid en voorlopig niet handhaaft.  “De AP is benaderd voor een raadpleging. Dat is in feite niet veel anders dan gevraagd worden om een advies”, laat een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens weten. “Het kan dus alle kanten op.”  

'De wet blijft de wet'

Toch valt ook niet uit te sluiten dat de onderwijswereld op termijn zal moeten stoppen met het gebruik van Google-producten. “Dat ligt aan wat het besluit erover is naar aanleiding van ons advies. Zij zullen de keuze maken op basis van risico’s die nu niet zijn afgedekt’, aldus de woordvoerder. “Wij brengen een advies uit, maar verder blijft de wet de wet. De gegevens van organisaties en mensen moeten gewoon goed beschermd zijn. Wanneer dit niet het geval is kan de AP handhaven."

Sjoera Nas, adviseur bij Privacy Company kon vanwege haar betrokkenheid bij de DPIA voor rijksoverheid aan AG Connect niets loslaten over mogelijke vervolgstappen. Wel verwijst zij naar een onlangs gepubliceerde blogpost op de website van Privacycompany. Daarin valt te lezen dat Google na de DPIA heeft aangegeven dat het bereid is om de haalbaarheid te onderzoeken om in de toekomst haar rol te wijzigen voor de verwerking van Service Data.

Reactie Google

Google heeft inmiddels in een blogpost gereageerd op beide DPIA's. Daarin laat het bedrijf weten dat de besprekingen met de Nederlandse regering worden voortgezet. "We hebben tijdens het DPIA-proces nauw samengewerkt met het Nederlandse Ministerie van Justitie en Veiligheid en we zien dit proces als kans om onze toewijding aan privacy en veiligheid aan de publieke sector te tonen. Als partner van organisaties in de publieke sector in heel Europa nemen wij bovengenoemde zaken uiterst serieus. We hebben al een aantal stappen ondernomen om tegemoet te komen aan de bezorgdheden die in de DPIA naar voren worden gebracht, en zetten de besprekingen met de Nederlandse regering voort."

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Atilla Vigh 02 maart 2021 10:48

Tjonge jonge, wat een voorzichtigheid troef hier. Alle grote techbedrijven leveren echt niet voor een "appel en een ei" software aan organisaties in de publieke sector zonder daar iets voor terug te krijgen. Google, Facebook, Microsoft vragen in plaats van geld, je privacy. De AP moet zo bang zijn en gewoon deze scherpe tegenstelling neerleggen. Dat betekent dat de politiek aan zet is: wat is belangrijker kosten maken om software aan te schaffen zonder je privacy op te geven, of voor bijna nop deze software afnemen en de privacy op de koop toe nemen. Het idee dat je met deze bedrijven afspraken kan maken is zinloos. Ook al zou je dat doen, je weet uiteindelijk nooit wat ze bij elke nieuwe versie van de software (die soms dagelijks wel 6 keer wisselt) erin stoppen. Als je echt van het privacy probleem af wil, zul je echt naar OpenSource moeten migreren. Ik zie op dit moment geen commerciele partij Office producten leveren, waarvan ik met zeker aangrenzende waarschijnlijkheid weet dat ze niet nu en later (dus nooit) privacy als betaalmiddel gaan hanteren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.