Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet acht Google niet veilig genoeg voor onderwijswereld

Het kabinet heeft contact gelegd met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en met de Europese Commissie omdat producten van Google die scholen gebruiken niet veilig genoeg blijken. De risico's voor privacyrisico's zijn te groot, meldt minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
OCW-minister Van Engelshoven
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Update: Google en de Autoriteit Persoonsgegevens hebben inmiddels gereageerd.

Het kabinet voerde naar aanleiding van een motie van Peter Kwint (SP) en Paul van Meenen (D66) een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uit. In diezelfde periode werd ook een DPIA uitgevoerd voor G Suite Enterprise, om zo vooraf te toetsen of dit veilig is voor rijksambtenaren. Ook daar werden te veel risico’s rondom databescherming geconstateerd, zo meldde AG Connect maandag. Uit de beide DPIA's wordt volgens de minister duidelijk dat er privacyrisico's zijn bij het gebruik van Google G Suite en G Suite for Education.

Voor de onderwijswereld is Googles omgang met metadata het grootste probleem, zo schrijft Van Engelshoven. “Google heeft als standpunt dat zij zichzelf als enige verwerkingsverantwoordelijke ziet voor metadata. Dit betekent dat zij mag bepalen voor welk doel zij metadata verzamelt en op welke manier dat gebeurt. Ook heeft Google in de privacy-overeenkomsten opgenomen dat zij de voorwaarden rondom metadata eenzijdig mag aanpassen, zonder de gebruiker om toestemming te vragen.”

Contact met Europese Commissie

De toets heeft volgens het kabinet duidelijk gemaakt dat Onderwijsinstellingen die Google G Suite for Education gebruiken geen of onvoldoende grip houden op wat er met deze gegevens gebeurt. De Autoriteit Persoonsgegevens is inmiddels ingeschakeld voor een raadpleging, als onderdeel van de procedure in het geval er privacyrisico’s niet worden opgelost na een DPIA. Daarnaast heeft het kabinet contact gelegd met de Europese Commissie.

Vanuit de onderwijswereld is ook actie ondernomen. SIVON, de coöperatie van schoolbesturen en SURF, de vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen hebben inmiddels de AP gevraagd naar een advies over de privacyrisico’s bij het gebruik van G Suite for Education. De scholen en onderwijsinstellingen worden hierover via websites en nieuwsbrieven op de hoogte gehouden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in