Management

Branche
google

Nederlandse onderwijswereld en Google akkoord over privacyrisico’s

Nieuwe DPIA voor Chrome Browser aangekondigd.

9 juli 2021

Nieuwe DPIA voor Chrome Browser aangekondigd.

De onderwijsinstellingen SURF en SIVON hebben na intensieve discussies toch een akkoord bereikt met Google over de privacyrisico’s in de Google-diensten. De Autoriteit Persoonsgegevens raadde scholen onlangs af om Google te gebruiken.

Uit het onderzoek van de AP kwam onder meer naar voren dat onderwijsinstellingen niet weten hoe en waar de persoonsgegevens van leerlingen en studenten worden verwerkt en bewaard. De Amerikaanse techreus is aan de slag gegaan met een oplossing. De partijen stellen op de websites van SURF en SIVON dat er "in voldoende mate" maatregelen worden doorgevoerd en dat ze met Google blijven samenwerken.

Kijkend naar de risico’s en issues die tijdens de DPIA naar voren zijn gekomen en de acties die Google heeft ondernomen of aangekondigd, kunnen SURF en SIVON bevestigen dat Google deze onderwerpen aanpakt. Gezien het belang van het gebruik van Google-diensten in onderwijsinstellingen, blijven SURF en SIVON namens het onderwijs Google monitoren en met Google spreken over privacy-issues.”

Oplossingen

Welke oplossingen precies zijn gevonden, is onbekend. SIVON meldt dat er sprake is van "een uitgebreide set contractuele, organisatorische en technische maatregelen." De komende periode wordt via SIVON en SURF nog wel een DPIA uitgevoerd op de risico’s van de Chrome browser en Chrome OS. De resultaten ervan worden besproken met Google op een vergelijkbare manier als bij Workspace for Education (Plus).

Met het akkoord verdwijnen voor veel scholen flinke kopzorgen. Wanneer Google de zorgen van de Autoriteit Persoonsgegevens over privacyrisico's niet had kunnen wegnemen, moest het onderwijs al per 1 augustus stoppen met Google G Suite for Education. Dat was zeer waarschijnlijk niet haalbaar, zo vertelde IT-consultant uit het onderwijs Bert Witteveen aan AG Connect.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.