Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet neemt maatregelen om security onderwijswereld te verbeteren

Het kabinet gaat maatregelen nemen om ‘kennisveiligheid’ in het hoger onderwijs en de wetenschap te verbeteren. Dat meldt minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in antwoord op Kamervragen van VVD en CDA.
iPad onderwijs
© Pixabay
Pixabay

De minister geeft aan met kennisinstellingen, de koepels en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in gesprek te zijn over cyberveiligheid en kennisveiligheid van kennisinstellingen. “Mijn indruk is dat de instellingen zich bewust zijn van de dreiging van cyberaanvallen, of deze dreiging nu van statelijke actoren of van hackersgroepen afkomstig is. Ik ben het met de heer Akerboom [directeur-generaal AIVD, red.] eens dat de veiligheid van onze instellingen verder moet worden verhoogd”, aldus de minister.

Van Engelshoven erkent de dreiging van statelijke actoren en benoemt in haar antwoord op de vragen dat er een aantal maatregelen genomen gaat worden om de digitale veiligheid in het hoger onderwijs en wetenschap te verbeteren.

Bestuurlijke afspraken

Er komt dit jaar nog een specifieke ‘leidraad’ voor kennisveiligheid beschikbaar, die de Rijksoverheid samen met de kennissector ontwikkelt. Ook worden er bestuurlijke afspraken gemaakt met de kennisinstellingen waarin de aandacht ook naar digitale veiligheid zal uitgaan. Van Engelshoven verwijst ook naar de opzet van een Expertise- en adviesloket Kennisveiligheid, waarbij kennisinstellingen ondersteund worden.

De minister roept tot slot kennisinstellingen op om veiligheidsbeleid in hun jaarverslagen op te nemen en het structureel met Raden van Toezicht te bespreken. Ook raadt ze een meerjarenvisie op dit terrein aan. Ze geeft aan dat de Tweede Kamer in het najaar opnieuw geïnformeerd zal worden over de voortgang van kennisveiligheid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in