Overslaan en naar de inhoud gaan

'Google DPIA's zijn nationale verantwoordelijkheid'

Het kabinet legde onlangs contact met de Europese Commissie omdat producten van Google die scholen gebruiken niet veilig genoeg blijken. Het is onwaarschijnlijk dat daar concrete acties uit voortkomen. De Nederlandse regering lijkt zelf aan zet bij een eventueel besluit om niet met Google verder te gaan in het onderwijs.
spioneren vergrootglas
© Pixabay
Pixabay

Onlangs werd een Data Protection Impact Assessments (DPIA’s) afgerond aangaande Google's G Suite Enterprise, om zo vooraf te toetsen of dit veilig is voor rijksambtenaren. Ook G Suite for Education, dat momenteel al veel gebruikt wordt in het onderwijs, werd getoetst. Bij beide diensten werden te veel risico’s rondom databescherming geconstateerd.

De toets maakte volgens het kabinet duidelijk dat onderwijsinstellingen die Google G Suite for Education gebruiken geen of onvoldoende grip houden op wat er met deze gegevens gebeurt. Niet alleen is de Autoriteit Persoonsgegevens ingeschakeld voor een raadpleging, ook werd er volgens de ministers contact gelegd met de Europese Commissie.

Vervolgstappen vanuit de EC

Welke rol de EC precies speelt in de discussie werd niet toegelicht. Vragen hierover van AG Connect kan een woordvoerder van het ministerie niet beantwoorden. Navraag EC leert al snel dat vervolgstappen vanuit de EC voorlopig onwaarschijnlijk zijn. Een EC-woordvoerder laat weten dat “van alle bedrijven die diensten verlenen in de EU verwacht wordt dat zij de EU-regels inzake gegevensbescherming naleven.”

Handhaving bij de diensten die Google aanbiedt lijken voorlopig vooral een nationale aangelegenheid. “Volgens de GDPR (AVG) is het toezicht op en de handhaving van de regels de verantwoordelijkheid van de nationale gegevensbeschermingsautoriteiten, waar nodig in samenwerking met de European Data Protection Board." Verdere vragen over de rol van de EC met betrekking tot de DPIA's bleven onbeantwoord. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in