Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse regering blijft met Google in gesprek over risico's

De Nederlandse regering blijft met Google in gesprek over de geconstateerde risico's in software die binnen de onderwijswereld gebruikt wordt. Privacywaakhond AP is door het Rijk en onderwijsinstellingen gevraagd om een advies, maar organisaties moeten zelf de beslissing maken om wel of niet te stoppen, zo laat een woordvoerder aan AG Connect weten.
Aleid Wolfsen
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Het kabinet legde onlangs contact met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en met de Europese Commissie omdat uit een onlangs afgeronde Data Protection Impact Assessment (DPIA) bleek dat producten van Google die scholen gebruiken niet veilig genoeg zijn. Tegelijk werd ook een DPIA afgerond waarmee getoetst werd of rijksambtenaren met Google-software kunnen werken. Google wist ook die zorgen niet weg te nemen.

Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de AP naar aanleiding van de DPIA alleen advies uitbrengt aan de onderwijsinstellingen en rijksoverheid en voorlopig niet handhaaft. “De AP is benaderd voor een raadpleging. Dat is in feite niet veel anders dan gevraagd worden om een advies”, laat een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens weten. “Het kan dus alle kanten op.”

'De wet blijft de wet'

Toch valt ook niet uit te sluiten dat de onderwijswereld op termijn zal moeten stoppen met het gebruik van Google-producten. “Dat ligt aan wat het besluit erover is naar aanleiding van ons advies. Zij zullen de keuze maken op basis van risico’s die nu niet zijn afgedekt’, aldus de woordvoerder. “Wij brengen een advies uit, maar verder blijft de wet de wet. De gegevens van organisaties en mensen moeten gewoon goed beschermd zijn. Wanneer dit niet het geval is kan de AP handhaven."

Sjoera Nas, adviseur bij Privacy Company kon vanwege haar betrokkenheid bij de DPIA voor rijksoverheid aan AG Connect niets loslaten over mogelijke vervolgstappen. Wel verwijst zij naar een onlangs gepubliceerde blogpost op de website van Privacycompany. Daarin valt te lezen dat Google na de DPIA heeft aangegeven dat het bereid is om de haalbaarheid te onderzoeken om in de toekomst haar rol te wijzigen voor de verwerking van Service Data.

Reactie Google

Google heeft inmiddels in een blogpost gereageerd op beide DPIA's. Daarin laat het bedrijf weten dat de besprekingen met de Nederlandse regering worden voortgezet. "We hebben tijdens het DPIA-proces nauw samengewerkt met het Nederlandse Ministerie van Justitie en Veiligheid en we zien dit proces als kans om onze toewijding aan privacy en veiligheid aan de publieke sector te tonen. Als partner van organisaties in de publieke sector in heel Europa nemen wij bovengenoemde zaken uiterst serieus. We hebben al een aantal stappen ondernomen om tegemoet te komen aan de bezorgdheden die in de DPIA naar voren worden gebracht, en zetten de besprekingen met de Nederlandse regering voort."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in