Overslaan en naar de inhoud gaan

EC wil het Teams-overstappers makkelijker maken (om te ontsnappen aan Microsoft)

Microsoft staat mogelijk toch antitrustproblemen te wachten vanwege zijn zakenpraktijken met videovergadertool Teams. De Europese Commissie overweegt nieuwe beschuldigingen van machtsmisbruik, ondanks eerdere concessies die Microsoft heeft gedaan. Het zou nu ook gaan om dataportabiliteit, wat overstappen naar een concurrerende tool moet faciliteren.

Teams-videovergadering
Microsoft

De Europese antitrustautoriteiten in Brussel zouden koersen op een confrontatie met Microsoft. De Amerikaanse techreus heeft in reactie op eerdere antitrustzorgen Teams losgekoppeld van zijn veelgebruikte applicatiepakket Office, ook in de 365-abonnementsvariant. Klanten die het pakket met productiviteits-apps gebruiken, kregen Teams  er gratis bij wat volgens de Europese Commissie een marktverstorende werking heeft.

Het loskoppelen van Teams moet dit corrigeren, maar die maatregel gaat mogelijk niet ver genoeg. Brussel overweegt nieuwe beschuldigingen dat Microsoft op eigenlijke wijze marktconcurrentie beperkt, meldt de Financial Times op basis van ingewijde bronnen. Hierbij leven er zorgen dat Microsoft zijn eigen software beter laat draaien op zijn platform dan concurrerende apps. Daarnaast is er een gebrek aan dataportabiliteit, waardoor het Teams-gebruikers moeilijk wordt gemaakt om over te stappen.

Klacht van Slack

De oorsprong van deze hele antitrustkwestie is een klacht die communicatieleverancier Slack in 2020 heeft ingediend. Volgens de zakelijke chat-app maakt Microsoft zich schuldig aan oneerlijke concurrentie, omdat het Teams bundelt met zijn Office 365-tools. Daarmee zou het bedrijf de ware kosten voor Teams verhullen en zijn macht op de markt misbruiken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in