Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijftiende update voor iOS 11 fixt Exchange-bugs

De update is slechts een ophoging van het tweede cijfer achter de hoofdversie, maar brengt bijzondere vernieuwingen. Naast de voor overheden omstreden USB Restricted Mode fixt iOS 11.4.1 bugs in de synchronisatie van e-mail, contactgegevens en notities met accounts op Microsoft Exchange. Ook voert Apple in deze iOS-release securitypatches door.
iOS 11
© Apple
Apple

Apple heeft de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem uit bèta gebracht en stelt het nu beschikbaar ter download. Deze vijftiende update voor de elfde generatie van iOS introduceert de zogeheten USB Restricted Mode. Deze nieuwe functie schakelt datatoegang via de Lightning-poort uit een uur nadat de toestelvergrendeling is geactiveerd. Gebruik van USB-accessoires vereist dan ontgrendeling van de iPhone of iPad. Deze maatregel moet hackapparatuur de pas afsnijden waarmee dieven maar ook opsporingsautoriteiten iOS-apparaten kunnen ontgrendelen.

FBI eiste hackhulp

De iOS-maker heeft hierover een flinke aanvaring gehad met de FBI, die van Apple ontgrendeling van een in beslag genomen iPhone eiste. Het bedrijf van Tim Cook heeft geweigerd hackhulp te verlenen, wat tot een geruchtmakende rechtszaak heeft geleid. Uiteindelijk is dit met een sisser afgelopen doordat de FBI de eigen zaak liet vallen. De Amerikaanse instantie wist de iPhone 5c van de doodgeschoten terrorist namelijk toch te (laten) kraken.

Behalve USB Restricted Mode, dat standaard ingeschakeld staat (middels de uit-stand voor toegang door USB-accessoires), brengt iOS 11.4.1 een reeks aan fixes. Apple noemt in de release notes "verbeterde betrouwbaarheid van synchronisatie van mail, contacten en notities met Exchange-accounts". Daarnaast is ook een bug gefixt die verhinderde dat gebruikers hun draadloze AirPod-headset konden lokaliseren.

Browserbugs en emoji-error

In de security-details voor iOS 11.4.1 noemt Apple vijftien fixes, waarvan acht stuks in browserbasis WebKit. Hierbij zijn echter meerdere CVE-codes van toepassing, wat aangeeft dat de patches meer gaten dichten. Onder de fixes bevindt zich ook één voor het gebruik van emoji's, wat onder bepaalde omstandigheden mogelijk tot toesteluitval kan leiden. Apple geeft dit de generieke omschrijving 'kan denial of service condities veroorzaken'.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in