Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondanks dreigende recessie groeien datacentra maar door

Amazon heeft een harde vacaturestop en overweegt 10.000 mensen te ontslaan vanwege slechte economische vooruitzichten. Maar voor de uitbreiding van datacentra met een totale warde van tientallen miljarden dollars, maakt het bedrijf een uitzondering. Ook Microsoft en Google zetten fors door met miljardeninvesteringen in de bouw van nieuwe datacentra.
bouw datacentrum

Amazon kondigde vorige week aan 4,4 miljard dollar te steken in de bouw van datacentra in India en heeft nog vijf datacentra in aanbouw in de Verenigde Staten met een projectwaarde van 12 miljard dollar. Daarnaast zijn plannen onderweg voor uitbreiding in Australië, Canada, Israël, Nieuw Zeeland en Thailand.

Microsoft liet deze week weten voor 1 miljard uit te breiden in datacentra in North Carolina en werkt aan plannen om de komende jaren vijftig tot honderd nieuwe datacentra per jaar uit de grond te stampen. Google blijft ook maar uitbreiden in Amerika, Europa, het Midden-Oosten en de Pacifische regio, projecten van vele miljarden, somt The Register op.

Amazon gaf zelfs in een interview met Bloomberg aan een uitzondering te maken op de vacaturestop die eerder deze maand werd afgekondigd, om de bouw van nieuwe datacentra niet te vertragen. Begin volgend jaar worden al weer nieuwe mensen aangenomen.

Recessie is geen probleem

De bouw van datacentra lijkt niet te worden geremd door verslechterende macroeconomische omstandigheden. Bij de laatste bespreking van de kwartaalcijfers gaf Amazon zelfs aan dat de groei van het resultaat bij de clouddivisie onder druk staat als gevolg van afnemende vraag bij klanten en sterk stijgende energiekosten.

Volgens Baron Fung, een analist van Dell'Oro, die eerder deze maand door The Register werd geciteerd, volgen de cloudgiganten met hun hyperscale datacentra juist eerder een anticyclisch beleid. Deze bedrijven kijken echt naar de lange termijn, zegt Fung. Mark Garman, verantwoordelijk voor marketing en sales bij AWS, zegt in het Bloomberg-interview dat het bedrijf de bouwactiviteiten afstemt op de vraag. "We hebben een hoop modellen voor de toeleveringsketens die aangeven dat we datacentra moeten blijven bouwen, dus gaan we door met ze te bouwen."

Problemen met de productie van apparatuur bij de grote leveranciers kan wel voor een vertraging in de bouw zorgen, vreest Fung. Het gebrek aan chips is daar uiteindelijk debet aan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in