Overslaan en naar de inhoud gaan

Rathenau: Discussie over datacentra moet veel breder

De Nederlandse overheid moet duidelijk aangeven waaraan onze digitale infrastructuur in de toekomst moet voldoen. Dat schrijft het Rathenau Instituut in het rapport Beter beslissen over datacentra.
hosting, servers, datacenter
© Freedom Internet
Freedom Internet

Het instituut wil dat de uitgangspunten die voortkomen uit onderzoek naar de besluitvorming over datacentra worden meegenomen in het beleid voor de hele digitale infrastructuur. Daarmee doelt Rathenau op de uitgesproken doelstellingen om de energievoorziening schoner, betrouwbaarder, betaalbaar, veilig en ruimtelijk inpasbaar te maken.

Het zijn principes die het kabinet goed zou kunnen gebruiken voor het digitale infrastructuurbeleid, aldus het instituut in een persbericht. “Onze digitale infrastructuur is inmiddels zo belangrijk geworden voor de samenleving dat ze kenmerken heeft van een nutsvoorziening. Dat betekent dat publieke waarden leidend moeten zijn bij het maken van beleid.”

Rathenau onderzocht voor het rapport Beter beslissen over datacentra; de noodzaak van een breed publiek perspectief op de digitale infrastructuur welke politieke en maatschappelijke discussies er spelen over datacentra en hoe de verschillende overheden daarop inspelen. Er wordt gepleit om niet alleen te focussen op de grote centra die nu volop in de belangstelling staan, maar te kijken naar de hele infrastructuur die de digitalisering van onze samenleving mogelijk maakt. Dus ook kabels, zendmasten, ontvangers, schakelaars en routers.

Meer kennis nodig

Om dit te bereiken is er meer kennis nodig, volgens het Rathenau Instituut. Er moet een centraal debat ontstaan. Daaraan zouden niet alleen bestuurders en deskundigen moeten meedoen, maar ook burgers. Zo wijzen voorstanders van datacentra bijvoorbeeld vaak op de financieel-economische voordelen ervan, terwijl die volgens Rathenau Instituut niet onderbouwd worden door onafhankelijk onderzoek

“Het is goed dat de Tweede Kamer eind deze maand discussieert over de grote datacentra’, zegt directeur Henk de Jong van het Rathenau Instituut. ‘Maar wij zien het risico dat de discussie daarna stilvalt. De vraag of we als samenleving voor of tegen dat soort grote centra zijn, is niet de belangrijkste. Het gaat erom hoe we onze hele digitale infrastructuur inrichten en wat we daarin belangrijk vinden.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in