Overslaan en naar de inhoud gaan

Big tech profiteert van prijsverhogingen Nederlandse datacentra

Nederlandse datacentra zien zich gedwongen de tarieven van hun diensten flink te verhogen als gevolg van de stijgende energieprijzen. Daardoor komt een migratie op gang naar de grote techreuzen, die minder last hebben hebben van de oplopende stroomkosten, signaleert Het Financieele Dagblad. De cloudreuzen hebben namelijk een hogere efficiëntie dan hun relatief kleinere concurrenten.
Datacenter Microsoft Middenmeer
© Shutterstock
Shutterstock

De beweging is een doorn in het oog van de Europese Commissie die juist de macht van bedrijven als Amazon (AWS), Microsoft en Google-moederbedrijf Alphabet in Europa wil beperken. Maar de prijzen bij de veelal kleinere Europese cloudaanbieders rijzen de pan uit, zo blijkt uit een inventarisatie van het FD.

In sommige gevallen gaat de prijs van de diensten zelfs met terugwerkende kracht omhoog, zoals bij Data Place, onderdeel van Eurofiber. Over het afgelopen kwartaal moeten de klanten opeens 0,489 euro per kWh (kilowattuur) betalen waar eerst 0,339 euro was afgesproken. Naar verwachting stijgt het tarief dit kwartaal verder door; naar 1 euro per kWh.

Migratie komt op gang

Nederlandse bedrijven stappen daardoor over naar de grote Amerikaanse leveranciers van clouddiensten. Dit signaleert ook Stijn Grove, voorzitter van de branchevereniging Dutch Datacenter Association (DDA) in het FD.

Overigens hebben lang niet alle bedrijven de keuze van een migratie. Zo mogen sommige organisaties vanwege wet- en regelgeving hun gegevens niet bij een Amerikaanse aanbieder stallen, omdat de privacybescherming daar minder strikt is geregeld. Ook is het verhuizen naar een andere aanbieder geen eenvoudige en daardoor een kostbare opgave. Vooral het overbrengen van vaak enorme hoeveelheden data is tijdrovend en duur.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in