Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese cloudbedrijven krimpen, ondanks grote cloudgroei

Europese clouddienstverleners zien hun aandeel in de flink groeiende cloudmarkt achteruit gaan. De afgelopen drie jaar is dat aandeel van 26 procent gekrompen naar minder dan 16 procent. Ondertussen is de algehele cloudmarkt flink gegroeid, waarvan Amerikaanse cloudreuzen als Amazon, Microsoft en Google profiteren.

De drie aanvoerders van de internationale cloudmarkt zijn de laatste jaren sterk gegroeid. Amazon, Microsoft en Google zijn nu goed voor 66 procent van de Europese cloudmarkt, meldt Synergy Research Group op basis van eigen onderzoek. De totale omzet in de Europese cloudmarkt bedroeg in het derde kwartaal van vorig jaar 5,9 miljard euro. Het gros daarvan gaat naar de grote aanbieders, die dus steeds groter worden.

Groei en scheefstand

Voor heel 2020 voorziet Synergy een totaalomzet van 23 miljard euro, wat een forse 31 procent meer is dan in 2019 is gerealiseerd. Het leeuwendeel (bijna 80 procent) daarvan komt uit IaaS (infrastructure-as-a-service) en PaaS (platform-as-a-service). Deze cloudsoorten groeien ook harder dan de andere segmenten, zoals hosted clouddiensten en managed private clouds.

Ondertussen hebben Europese bedrijven die clouddiensten aanbieden hun omzet ook zien toenemen, maar tegelijkertijd zijn ze kleiner geworden qua marktaandeel. Hetzelfde gebeurt voor kleinere Amerikaanse en Aziatische cloudbedrijven in hun respectievelijke regionale markten, meldt Synergy. "Europese cloudaanbieders proberen meer tractie in de markt te krijgen door zich te concentreren op marktsegmenten en use cases die striktere vereisten hebben voor datasoevereiniteit en privacy", constateert hoofdanalist John Dinsdale van de marktvorser.

'Grote uitdaging'

Hij haalt ook het Europese initiatief GAIA-X voor een cloudframework aan, waarvan hij de succeskansen niet groot acht. Europese cloudbedrijven hebben een grote uitdaging voor zich bij het uitbreken uit hun huidige niche-posities, stelt hij. In de Europese cloudmarkt is de lokale speler Deutsche Telekom de grootste, met een marktaandeel van 2 procent. Daarna volgen OVHcloud, Orange, en vele andere nationale telecomproviders plus regionaal opererende cloud- en hostingbedrijven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in