Overslaan en naar de inhoud gaan

Big Tech-bedrijven stoppen werven nieuw personeel uit angst voor recessie

Terwijl de IT-arbeidsmarkt in Nederland alleen maar krapper lijkt te worden en het aantal openstaande vacatures toeneemt, is in de Verenigde Staten een geheel andere beweging gaande. Diverse grote techbedrijven hebben aangekondigd minder nieuwe mensen aan te nemen of stoppen zelfs helemaal met het zoeken naar mensen. In een paar geval wordt zelfs personeel ontslagen.
Zoeken naar werknemers in het buitenland
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Spotify is de meest recente toevoeging aan het lijstje van grote techbedrijven dat minder mensen aan gaat nemen. In een interne memo, die in handen is van Bloomberg, staat dat het bedrijf zijn aanwervingsgroei met 25% verminderd. Dat terwijl het bedrijf eerder juist enorm veel nieuwe mensen binnehaalde: tussen 2019 en 2021 werden 2.000 werknemers aangenomen.

En Spotify is niet het enige bedrijf dat zijn groei wat verminderd. Ook Facebookmoederbedrijf Meta, Twitter, Uber, Snap en Lyft zeggen minder mensen aan te nemen dan voorheen. Meta stopt voor nu bijvoorbeeld met het aannemen van data scientists en recruiters, en Uber en Twitter stoppen even helemaal met het aannemen van nieuwe mensen. Netflix heeft zelfs aangekondigd 150 mensen te gaan ontslaan.

De trend kan ook (beperkte) gevolgen hebben voor Nederlandse IT'ers, gezien veel techbedrijven ook een Nederlandse vestiging of Nederlandse werknemers hebben. 

Angst voor recessie

De reden dat de bedrijven minder of zelfs helemaal geen nieuwe mensen aannemen, is vanwege angst voor een recessie. Net als in Nederland is ook in de Verenigde Staten sprake van een toenemende inflatie en hogere rentes. De zakelijke wereld in de VS is daardoor bang dat de economie trager wordt. "Er is nog veel onzeker", zegt Kyle Stanford, analyst bij änalysebureau PitchBook, tegenover de Financial Times. "Wordt het een volledige economische recessie? Of is het slechts een kleine tegenslag?" Het antwoord laat nog even op zich wachten, maar bedrijven nemen dus nu al voorzorgsmaatregelen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in