Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland keert na drie jaar terug in Europese digitaliseringstop

Na drie jaar afwezigheid is Nederland teruggekeerd in de top drie van de toonaangevende Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU. Dat valt te lezen in het jaarlijkse rapport.
Privacy, GDPR
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De DESI beoordeelt Europese landen op de kwaliteit van de digitale infrastructuur, de mate en wijze waarop het bedrijfsleven digitaal onderneemt en het gebruik van digitale toepassingen en vaardigheden van de inwoners en digitale dienstverlening van de overheid.

Nederland vindt zichzelf terug op een derde plek, achter de nieuwe koploper Finland en nummer twee Denemarken. De hoge notering is onder meer te danken aan de investeringen via het Nationaal Groeifonds in digitalisering van de (maak)industrie.

Daarnaast dragen investeringen onderzoek en toepassingen van onder meer kunstmatige intelligentie, micro-elektronica zoals fotonica en chips, kwantum en cloudtoepassingen een grote rol. Ook is het Nederlandse vast- en mobiel internet volgens de DESI nog altijd van wereldniveau.

Grote verandering

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat geeft op de website van Rijksoverheid in een reactie aan dat digitalisering samen met verduurzaming één van de twee grote veranderingen van deze tijd is.

“Hierin privaat en publiek investeren is nodig voor het stimuleren van innovatie – en daarmee banen en inkomsten - en het verminderen van afhankelijkheid van (half)producten van buiten de EU. Goed om te zien dat onze gezamenlijke inspanningen de Nederlandse positie al hebben verbeterd.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in