Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland in digitale top 4 EU, maar met nog flinke verbeterpunten

Nederland blijft vooroplopen als het gaat om gebruik van digitale technologie. Dat blijkt uit de jaarlijkse, toonaangevende Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU. Nederland neemt een vierde plek in achter Denemarken, Finland en Zweden. Qua aantal afgestudeerde ICT'ers scoort Nederland echter ver onder de maat.
aanwijzen digital
© Shutterstock
Shutterstock

De DESI index 2021 rangschikt Europese landen op basis van digitale infrastructuur, het gebruik van digitale toepassingen en online vaardigheden van de inwoners. Ook wordt er gekeken naar de mate waarin het bedrijfsleven digitaal actief is en naar de online-dienstverlening door de overheid.

Weer vierde

In 2020 kreeg Nederland in het onderzoek dezelfde plek toegewezen. Het Rijk meldt over het onderzoek dat Nederlandse bedrijven steeds meer gebruik maken van digitale technologieën. De investeringen van de Rijksoverheid en de stimulering om Nederlanders digitaal vaardiger te maken zouden daar volgens het Rijk aan hebben bijgedragen.

EZK/DESI
EZK/DESI

Een van de belangrijkste redenen voor de hoge plek van Nederland is de goede digitale infrastructuur via vaste en mobiele netwerken. Deze scoort dit jaar hoger en stijgt naar de tweede plaats in de EU. Onder meer de goede beschikbaarheid over snel vast breedbandinternet helpt daarbij. De beschikbaarheid van mobiel internet via 5G ligt ook ver boven het Europese gemiddelde.

Meer nut uit AI putten

Het Nederlandse mkb werkt steeds meer met online verkoop en verdient daar gemiddeld opnieuw meer aan dan hun Europese collega’s. Zo’n 13% van de omzet wordt verdiend met online activiteiten. De verbeteringen liggen vooral nog bij het toepassen van AI-technologie en in het benutten van ICT om te kunnen verduurzamen.

Nederlanders scoren verder flink bovengemiddeld qua digitale vaardigheden in vergelijking met andere Europese landen. Er zijn ook vlakken waarop het minder goed gaat. Het aantal beschikbare ICT-specialisten stijgt gestaag, maar als het gaat om afgestudeerden in de ICT-sector scoort Nederland beneden het EU-gemiddelde. Van alle Nederlandse afgestudeerden heeft 3% dat gedaan in een ICT-richting.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in