Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland loopt voorop in Europa met digitale vaardigheden

Nederland doet het goed wat betreft digitale vaardigheden: maar liefst 80% van de 16- tot 75-jarige Nederlanders had in 2021 digitale basisvaardigheden of zelfs meer dan de basisvaardigheden. Dat is veel meer dan het gemiddelde in de Europese Unie, dat op 54% ligt, aldus het CBS.
Digitale vaardigheden
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In Europa heeft Nederland nu samen met Finland het grootste aandeel inwoners met minimaal de basisvaardigheden. Van de bijna 80% die digitale vaardigheden heeft, heeft 52% meer dan alleen de basisvaardigheden, blijkt uit het onderzoek 'ICT-gebruik van huishoudens en personen' van het CBS en Eurostat. Dat is het hoogste aantal van heel Europa. 27% had in 2021 digitale basisvaardigheden.

Hoe goed de digitale vaardigheden zijn, wordt bepaald aan het aantal activiteiten op vijf gebieden: informatie en digitale geletterdheid, online communicatie, computers en online diensten, privacybescherming en softwaregebruik. Wie ten minste één activiteit op de gebieden van informatie en communicatie en één of twee op de andere gebieden doet, heeft digitale basisvaardigheden. Worden er twee of meer activiteiten uitgevoerd op de gebieden informatie en communicatie, en drie of meer op de andere gebieden, dan heeft iemand meer dan digitale basisvaardigheden.

Vooral goed in online communicatie

Vooral op het gebied van online communicatie hebben veel Nederlanders meer dan alleen de basisvaardigheden, namelijk 93%. Vaardigheden binnen online communicatie draaien bijvoorbeeld om e-mailen, bellen via het internet en het gebruik van social media. Daarnaast heeft 89% op het gebied van informatie en digitale geletterdheid - dat bijvoorbeeld bestaat uit het opzoeken van online informatie en het herkennen van nepnieuws - vaardigheden die het basisniveau ontstijgen. Op Europees niveau zijn die aandelen respectievelijk 77% en 68%. 

Op het gebied van privacybescherming en softwaregebruik doen we het iets minder goed. 72% van de Nederlanders beschikt op het gebied van privacybescherming over meer dan de basisvaardigheden. Bij softwaregebruik - waar ook programmeren onder valt - gaat het om 65%. Op Europees niveau is dit 44% en 45%.

Salary Survey 2022
Salary Survey 2022

DOE MEE AAN ONS SALARISONDERZOEK!

Hoeveel verdient de gemiddelde IT'er? Hoeveel last hebben IT'ers van de druk op de arbeidsmarkt? En in hoeverre zijn zij te spreken over de prestaties van recruiters die hen een baan aan proberen te bieden? AG Connect en Berenschot onderzoeken het in de 23e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek.

Doe ook mee en maak kans op een Sonos Room SL-speaker of een masterclass van Nyenrode Business Universiteit en AG Connect!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in