Overslaan en naar de inhoud gaan

Beeldscherm nieuwste achilleshiel MacBook Pro

Symptomen van aanstaande MacBook Pro-ellende zijn merkwaardige lichteffecten aan de onderkant van het scherm.
Mac Book Pro display cable setup
© iFixit
iFixit

iFixit presenteerde gisteren een uitgebreide beschrijving over het probleem, wat al wordt aangeduid als 'flexgate'. Het gaat om slijtage van de kabel die het beeldscherm voedt vanuit een controle-eenheid onder het toetsenbord. Sinds het herontwerp van het 2016-model van de MacBook Pro gebruikt Apple daar een flexibele kabel voor die elke keer dat een gebruiker het beeldscherm opklapt, even wordt opgerekt. Na verloop van tijd leidt dit tot slijtage en uiteindelijk een kabelbreuk.

Het eerste effecten dat te zien is, zijn een soort 'voetlichten' die het scherm aan de onderzijde verlichten wanneer het laptop in de open stand in gebruik is. Als de slijtage ernstiger wordt kan het beeldscherm helemaal uitvallen, wanneer deze in een meer dan halfopen stand wordt gebruikt.

Slijtage treedt langzaam op

Hoeveel mensen al last hebben van het probleem is volgens iFixit nog niet duidelijk. Het probleem ontwikkelt zich langzaamaan in de tijd en is afhankelijk van het aantal keer dat het scherm wordt open- en dichtgeklapt. Dat is een groot verschil met het probleem met het 'vlindertoetsenbord', dat zich eerder bij de MacBook Pro voordeed. 

In ieder geval zijn mensen met een model ouder dan dat van 2016 veilig. Het is onduidelijk of het vorig jaar uitgebrachte model nog steeds voorzien is van hetzelfde kwetsbare ontwerp. iFixit waarschuwt wel dat het oplossen van het probleem een kostbare operatie is. De beeldschermkabels van de MacBook Pro's hebben al geruime tijd geen connector meer maar zitten geïntegreerd in het beeldscherm. Het is dus niet mogelijk de kabel te vervangen. Er zal een heel nieuw beeldscherm in moeten komen.

The Verge heeft al bij Apple hoofdkantoor nagevraagd of het bedrijf op de hoogte is van het probleem en of er een garantieregeling van toepassing is. Apple heeft daar op het moment van publicatie nog niet op gereageerd.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in