Overslaan en naar de inhoud gaan

Apples keyboardfix is niet voor kapotte MacBooks

De nieuwe 2018-modellen in Apples MacBook Pro-lijn zijn niet alleen voorzien van moderne, snellere Intel-processors en support voor meer dan 16 GB geheugen. De verbeterde Mac-laptops hebben ook de derde generatie van Apples superdunne butterfly-keyboard aan boord.
MacBook Pro 2018 keyboard
© iFixit
iFixit

Dit toetsenbord blijkt voorzien van een dunne plastic afdeklaag, die het probleem van keyboardsabotage door stof en kruimels kan voorkomen. De voorgaande modellen komen niet in aanmerking voor het nieuwe type toetsenbord, ook niet tijdens de vier jaar reparatierecht die Apple nu hanteert.

MacBooks en MacBook Pro's die sinds begin 2015 verkrijgbaar zijn, hebben onlangs van Apple toch extra garantie gekregen. De toenemende klachten over haperende, onbruikbare of ronduit kapotte keyboards hebben de fabrikant aangezet tot het aanbieden van vier jaar reparatierecht op de butterfly-toetsenborden in die laptops. Dit ondanks het feit dat Apple stelt dat het om een klein aantal klanten gaat. Gebruikers die last hebben van slecht of niet-functionerende toetsen kunnen hun MacBook of MacBook Pro inleveren voor reparatie.

Semi-erkenning en officieuze fix

Kort na deze semi-erkenning van het keyboardprobleem heeft Apple nieuwe 13 en 15 inch MacBook Pro-modellen uitgebracht. Één van de vernieuwingen daarin is de derde generatie van het butterfly-keyboard, wat door Apple wordt aangeprezen om een stillere toetsaanslag. Ontleding door reparatiebedrijf iFixit wijst uit dat dit is te danken aan een dunne plastic laag die het platte vlindermechanisme onder de toetsen afdekt.

Deze afdekking kan ook dienen als afweer voor binnendringend stof en voedselkruimels die het dunne toetsmechanisme kunnen blokkeren. Apple noemt dit formeel niet als eigenschap van de nieuwe toetsenborden en stelt zelfs tegenover The Verge dat het niet is ontworpen om die problemen op te lossen. Mogelijk is dit een strategie om juridische claims te voorkomen of in te perken. Het bedrijf heeft al rechtszaken voor de kiezen over het design van zijn ultradunne, maar haperende toetsenborden.

Wachten op herhaling

De nu uitgebrachte verbeterde toetsenborden kunnen effectief een fix zijn voor het keyboardprobleem. Alleen dan niet voor klanten die een MacBook of MacBook Pro hebben gekocht tussen begin 2015 en ergens deze maand. Die modellen 12 inch MacBook (van begin 2015, begin 2016 en 2017) en 13 plus 15 inch MacBook Pro (van 2016 en 2017) hebben nu weliswaar vier jaar recht op reparatie, maar krijgen daarbij niet het derde generatie toetsenbord. Dit heeft MacRumors ontdekt.

De derde generatie butterfly-toetsenborden zijn exclusief voor de 13 en 15 inch 2018-modellen bestemd, heeft Apple laten weten aan MacRumors. Dit geldt ook voor reparaties; hetzij door Apple zelf, hetzij door geautoriseerde resellers en dienstverleners. Zelfs als de nieuwe toetsenborden backwards-compatibel zouden zijn, wat niet het geval lijkt, is het reparateurs niet toegestaan om kapotte gevallen van de voorgaande generaties te vervangen door het verbeterde ontwerp. De gratis reparaties leveren dus hetzelfde keyboard op met dezelfde vatbaarheid voor stof en vuil.

Reparatiebedrijf iFixit heeft de nieuwe 2018 MacBook Pro gedemonteerd en ontdekt een plastic membraan:

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in