Overslaan en naar de inhoud gaan

AMS-IX doorbreekt grens van 5 Terabits per seconde

Deze nieuwe piek in de hoeveelheid van het internetverkeer op een bepaald moment komt voort uit een aantal oorzaken. De belangrijkste indicator is de groei van 4,5 Tbps aan totale capaciteit aan klantenpoorten bij AMS-IX sinds eind vorig jaar. De totale capaciteit van het Amsterdamse internetknooppunt bedraagt 21,8 Tbps. Hiermee is het een van de grootste Internet Exchanges ter wereld.
mobiele generatie

Groei van diverse soorten verkeer

De Networking Index van Cisco geeft meerdere oorzaken voor de aanzienlijke groei van het internetverkeer in West-Europa. Zo verwacht het bedrijf dat het videoverkeer zal blijven toenemen. Het aandeel stijgt van 61 procent in 2015 naar 80 procent in 2020 van al het internetverkeer per applicatie). Daarnaast zal het aantal apparaten met een IP-aansluiting in de periode 2015-2020 alleen al in West-Europa met 1,6 biljoen stijgen naar 3,7 biljoen. Verder verwacht Cisco dat het internetverkeer per huishouden in West-Europa in dezelfde periode een gemiddelde groei meemaakt van 114,7 Gigabytes per maand. In 2015 was dit nog maar 48,7 Gigabytes per maand.

Veel interesse vanuit het buitenlad

Door al deze ontwikkelingen is het dan ook de verwachting dat de zojuist doorbroken 5 Tbps-grens niet de laatste grens is die wordt doorbroken. “Als internetknooppunt zagen we dit jaar al veel tekenen van groei. In mei overschreden we de grens van 20 Tbps aan totale capaciteit, vervolgens werd de grens van 800 aangesloten netwerken overschreden en nu dus de piek aan internetverkeer,” aldus Job Witteman, CEO van AMS-IX. 

In de eerste 9 maanden van 2016 kwam maar liefst 90 procent van de nieuw aangesloten partijen op AMS-IX uit het buitenland. In de vergelijkbare periode in 2015 was dit nog 86 procent. “Dit bevestigt de aantrekkingskracht van ons platform op internationale partijen”, aldus Witteman.

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) is begin jaren ’90 opgericht als non-profit, neutraal en onafhankelijk internetknooppunt in Amsterdam.  Het internetknooppunt beheert ook de eerste mobiele peeringpunten ter wereld: de Global GPRS Roaming Exchange (GRX), de Mobile Data Exchange (MDX) en het IPX Interconnectiepunt. AMS-IX beheert daarnaast nog twee Internet Exchanges in het buitenland: AMS-IX Hong Kong en AMS-IX Caribbean op Curaçao.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in