Overslaan en naar de inhoud gaan

Musk zet open source van Twitter bij het vuil

Twitter zet een punt achter de ontwikkeling van opensourcesoftware. Inmiddels zijn ook zo veel opensource-ontwikkelaars bij Twitter vertrokken, dat de migratie van op open source gebaseerde backendsystemen bij het sociale netwerk, krakend tot stilstand is gekomen. De resterende IT'ers zijn vooral bezig de productiesystemen in de lucht te houden.
Elon Musk
© Shutterstock
Shutterstock

Elon Musk heeft besloten alle opensourceprojecten stop te zetten, volgens interne bronnen bij Twitter die ZDnet sprak. Twitter was tot voor kort vrij actief in het leveren van bijdragen aan de opensourcegemeenschap. Een aantal van die projecten is populair zoals Finagle, Twemoji, Scalding en Algebird. Die worden, als gevolg van het besluit, niet meer onderhouden. Twitter had, volgens de Twitter-bronnen, de processen om de software up to date te houden niet geautomatiseerd. De mensen die nodig waren voor dat proces, zijn inmiddels vrijwel allemaal vertrokken, schat een van de geraadpleegde Twitter-bronnen in.

De backendsystemen van Twitter zijn sterk afhankelijk van opensourcesoftware. De ruggegraat van het sociale netwerk is CentOS 7, een gratis kloon van Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Daarnaast maakt Twitter gebruik van een reeks andere projecten zoals Hadoop, Scala en Apache Kafka. Op zich kan Twitter op korte termijn gebruik blijven maken van deze software zolang er mensen genoeg zijn om het onderhoud te verzorgen.

Continuïteit in gevaar

Problematischer zijn, volgens de interne Twitter-bronnen, de migratieprojecten die al in gang zijn gezet de afgelopen tijd. Zo loopt een omschakeling van Apache Aurora en Mesos naar een Kubernetes-infrastructuur en wordt het Pands build-systeem vervangen door Bazel. Aan de ondersteuning van de CentOS 7-software komt bovendien in juni 2024 een einde en moet een vervanging zijn geregeld.

Volgens ZDnet is het merendeel van de sleutelfiguren met betrekking tot open source al vertrokken, net als veel van de mensen die er bij Twitter mee werkten. Degenen die nog over zijn, moeten alle zeilen bijzetten om de systemen in de lucht te houden. Een van de bronnen zegt dat de problematische ingebruikname van de Blue Service - waarmee Twitter-accounts tegen betaling van een 'geverifieerd' profiel konden worden voorzien, niet alleen het gevolg was van het misbruik dat bij de introductie mogelijk was. Het was vooral het gebrek aan deskundige ontwikkelaars om de gesignaleerde problemen snel op te lossen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in