Overslaan en naar de inhoud gaan

Het blauwe verificatievinkje komt weer terug op Twitter

Het fameuze blauwe vinkje dat voorheen werd weergegeven ter verificatie van Twittergebruikers komt weer terug. Twitter heeft dit bevestigd aan The Verge naar aanleiding van een tweet van onderzoekster en online speurder Jane Manchun Wong. Hoe, wat en wanneer is nog niet duidelijk.
Twitter
© Shutterstock
Shutterstock

In een bericht op Twitter deelde onderzoekster Wong haar ontdekking. In het profiel van Twitter stuitte zij op de mogelijkheid om een aanvraag te doen voor verificatie in de instellingen van de app. Na een check van The Verge bevestigde Twitter de ontdekking van Wong, maar onthoudt zich van verder commentaar. Het is dus nog onduidelijk wanneer Twitter de optie tot het verifiëren van het Twitterprofiel openstelt. Ook accepteren ze nu nog geen nieuwe aanvragen hiervoor.

Extreemrechtse steunbetuiging
Het bekende blauwe vinkje, dat voornamelijk werd toegepast op profielen van bekende personen, moest in 2017 het veld ruimen. Dit was nadat Twitter veel kritiek te verduren kreeg, omdat een extreemrechtse gebruiker werd goedgekeurd en zijn profiel voorzien werd van het blauwe vinkje.

Doordat de extreemrechtse persoon, Jason Kessler, het vinkje kreeg, interpreteerde veel gebruikers dit als een steunbetuiging aan extreemrechtse groeperingen. Twitter CEO, Jack Dorsey reageerde daarop in een tweet dat het systeem kapot is en aan heroverweging toe is. Het verificatieproces werd gepauzeerd om het proces te vernieuwen. Volgens Twitter diende de verificatie alleen om de authenticiteit en de identiteit van een persoon te bevestigen en niet ter goedkeuring van de persoon.

Vinkje met mate toegepast
Een jaar later, in 2018, gaf Twitter aan dat te weinig capaciteit te hebben om het werk aan het verificatiesysteem te hervatten. In plaats daarvan besloot het bedrijf om zijn aandacht te richten op het verifiëren van de accounts van politieke personen. Begin dit jaar werd dit uitgebreid met het toekennen van het blauwe vinkje aan profielen van gezondheidsautoriteiten in tijden van corona. De betrouwbaarheid van de berichtgever werd hiermee aangegeven. Nu blijkt dat Twitter de capaciteit heeft om het verificatieproces te vernieuwen en toepasbaar te maken voor alle gebruikers.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in