Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland en andere landen mogen van Europese Commissie geld steken in cloud

Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

cloud
CC0/Pixabay License

De cloudonderneming is een "belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang" (IPCEI) en kan daarom op soepeler behandeling rekenen. Bedrijven durven zulke onzekere avonturen vaak niet aan of krijgen er het geld niet voor bij elkaar. De EU vreest daardoor de slag te missen en voorbijgestreefd te worden door bijvoorbeeld de Verenigde Staten en China.

Plus private investeringen

De 1,2 miljard euro aan staatssteun zal investeerders uit de private sector overhalen om nog 1,4 miljard bij te leggen, verwacht de commissie. Uit Nederland neemt cloudbedrijf Leaseweb Global deel, en ook onder meer TNO, de Amsterdam Internet Exchange en de UvA en de Universiteit Twente zijn betrokken. Ook uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Hongarije doen bedrijven en instellingen mee.

Eerder keurde de commissie vergelijkbare projecten goed voor onder meer accu's, bijvoorbeeld belangrijk voor de overgang op elektrisch vervoer, en waterstof.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in