Overslaan en naar de inhoud gaan

Cloudmarkt is helemaal niet verziekt, reageren reus AWS en ‘Calimero’ Google

Cloudaanbieders AWS en Google reageren ontkennend op de kritische insteek van de Britse toezichthouder Ofcom dat de cloudmarkt verziekt zou zijn. De grote Amerikaanse bedrijven stellen dat ze helemaal niet zo groot zijn en dat de cloudmarkt dat eigenlijk ook niet is. Dit in de aanloop naar verder onderzoek dat wel eens slecht kan uitpakken voor bepaalde leveranciers.
wolken boven zon
© Shutterstock
Shutterstock

Telecomwaakhond Ofcom wil dat de Britse toezichthouder voor mededinging zich stort op de cloudmarkt. Gebruik van cloud computing is essentieel geworden voor uiteenlopende digitale diensten en er is volgens Ofcom een verkenning nodig of de cloudmarkt wel goed functioneert. De vraag is daarbij ook of er marktregulering nodig is, aldus de boodschap in april.

'Veel, snelgroeiende concurrentie'

AWS en Google zijn inmiddels met formele reacties op de proppen gekomen. AWS, de cloudtak van webwinkelreus Amazon, werpt tegen dat de cloudmarkt eigenlijk best klein is en dat die veel concurrentie ondervindt van on-premises ICT. Daarbij stelt de cloudaanbieder ook dat er sprake is van snelgroeiende nieuwkomers die on-demand IT-diensten aanbieden.

Naast die nieuwe concurrenten voor AWS blijft ook de concurrentie van on-premises aanbieders sterk. De Amerikaanse cloudreus haalt in zijn Ofcom-reactie cijfers van ICT-onderzoeksbureau Gartner aan waaruit blijkt dat IT-bestedingen aan cloud minder dan 15% bedragen. En dat bijna twintig jaar nadat AWS op de markt is gekomen.

'Zij zijn groot en wij zijn klein'

Internetgigant Google wijst in zijn reactie op Ofcoms marktverkenning die toezichthouder terecht: er zijn niet drie hyperscalers, maar slechts twee. Het bedrijf verklaart het eens te zijn met de algemene bevindingen van Ofcom over de concurrentie in de Britse markt voor cloudinfrastructuur. Namelijk dat AWS en Microsoft de twee overduidelijke marktleiders zijn met een gezamenlijk marktaandeel van 60 tot 70%. Daarnaast zijn er diverse kleinere spelers, waaronder ook Google, aldus Google zelf.

Over een eventueel verziekte markt stelt ook Google dat er sprake is van talrijke alternatieve aanbieders. Google noemt de Amerikaanse IT-leverancier IBM, de Chinese cloudprovider Alibaba, de Amerikaanse softwarereus Oracle en de Franse cloudaanbieder OVHCloud. Laatstgenoemde is volgens Google het beste met zichzelf te vergelijken qua marktaandeel, waardoor Google zichzelf dus niet schaart in een rijtje naast de twee marktleiders AWS en Microsoft. Het is niet accuraat om te omschrijven dat de markt slechts drie hyperscalers heeft, aldus Google. De replieken van AWS en Google zijn online gepubliceerd door Ofcom.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in