Overslaan en naar de inhoud gaan

Is de cloudmarkt verziekt, vraagt Britse toezichthouder zich af

De Britse telecomwaakhond wil dat de Britse mededingingswaakhond verder onderzoek gaat doen naar de staat van de cloudmarkt. Dat blijkt nu uit de interim-rapportage van Ofcom, dat toezicht houdt op de telecom- en omroepsector in Groot-Brittannië. Vooral cloudreuzen AWS en Microsoft zouden daarbij vooral de aandacht trekken.
boardroom
© Shutterstock
Shutterstock

"Cloud computing wordt in hoog tempo omarmd door bedrijven in de hele economie en het is een essentieel onderdeel geworden van hoe digitale diensten worden geleverd aan consumenten, inclusief in de telecom- en omroepsectoren", schrijft Ofcom. De telecomwaakhond voert een marktonderzoek uit naar het aanbod van clouddiensten in het Verenigd Koninkrijk. Dit "om te verkennen of deze markten wel goed werken en of er regulerende actie vereist is".

Breder bekijken

Die voorzichtige bewoording geeft vooralsnog geen zicht op vrijblijvendheid, want Ofcom geeft in diezelfde mededeling over het lopende eigen onderzoek aan dat het heil ziet in diepergaand onderzoek door een breder opererende toezichthouder. Het gaat dan om mededingingsautoriteit CMA (Competition and Markets Authority) die een veel breder mandaat en bereik heeft dan Ofcom, die alleen over telecom en omroepen gaat.

Het voorstel om de CMA op de zaak te zetten, komt voort uit tussentijdse bevindingen waar Ofcom nu mee naar buiten komt. "Deze consultatie [het interim-rapport - red.] zet onze tussentijdse bevindingen en voorlopige blik op aanbevelingen uiteen." Daarbij vraagt de telecomwaakhond nu reacties op zijn inschatting van de huidige staat van concurrentie in de cloudmarkt.

Cloudconcurrentie beperken

De gevraagde input (die valt te geven via een te downloaden OpenOffice-tekstdocument) is ook voor het voorstel om verder onderzoek te laten doen door de CMA. Die toezichthouder kan een bredere blik werpen en ook diepergaand onderzoek doen naar de cloudmarkt, die nogal wordt gedomineerd door AWS, Microsoft en Google. Die drie techreuzen zijn samen goed voor meer dan 80% van de cloudomzet in het Verenigd Koninkrijk en hebben hun marktaandelen de afgelopen jaren zien toenemen.

Terwijl Ofcom officieel nog middenin zijn eigen onderzoek zit, geeft het nu bij deze tussenstand al aan dat er mogelijke misstanden zijn in de cloudmarkt. Zo heeft Ofcom op voorlopig basis nu al zakenpraktijken geïdentificeerd die het cloudgebruikers moeilijk maken om over te stappen of om meerdere cloudaanbieders te gebruiken. Dit kan de concurrentie in deze belangrijke markt voor de Britse economie beperken en zelfs verslechteren, merkt de toezichthouder op. Vandaar dus het voorstel voor 'doorverwijzing' van het cloudonderzoek naar de CMA.

Kostenkwesties

De misstanden die provisioneel zijn geconstateerd door Ofcom betreffen hoge tarieven voor data-export (nodig bij migraties), kortingen voor vooraf gereserveerde clouduitgaves (zogeheten committed spend), maar ook technische beperkingen. Laatstgenoemde frustreert het gebruik van multicloud of hybride clouds, wat dus keuze voor gebruikers inperkt en daarmee weer marktconcurrentie smoort.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in