Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden Spaanse bedrijven dienen klacht tegen Microsoft in over cloudmacht

Zevenhonderd Spaanse bedrijven dienen een klacht tegen Microsoft in bij de Spaanse mededingingswaakhond omdat het technologieconcern te veel macht zou hebben in de markt voor clouddiensten. Doordat veel bedrijven afhankelijk zijn van de software van Microsoft, zou het bedrijf oneerlijke voorwaarden stellen en te hoge prijzen vragen aan Spaanse start-ups omdat ze niet snel een alternatieve aanbieder kunnen vinden.

betalen voor cloud
Shutterstock.com

Soortgelijke klachten tegen Microsoft spelen al langer in andere EU-landen, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Daar zou Microsoft zich namelijk ook schuldig maken aan oneerlijke concurrentiepraktijken in de markt voor clouddiensten.

Via ene product het andere afdwingen

Volgens de klagende Spaanse start-ups heeft Microsoft zijn huidige cloudpositie te danken aan machtsmisbruik. Zo zou het Amerikaanse IT-bedrijf niet alleen oneerlijk voordeel hebben gehaald uit zijn dominante positie met besturingssysteem Windows, maar ook met zijn productiviteitssoftware Office plus serverplatform Windows Server en database SQL Server.

Via die veelgebruikte producten zou Microsoft gebruik van zijn Azure-cloud hebben afgedwongen, claimt de Asociación Española de Startups. Beperkingen qua dataportabiliteit en contractuele verplichtingen qua softwarelicenties werpen barrières op voor cloudoverstappen, aldus de klacht. Microsoft spreekt de beschuldigingen tegen en zegt in gesprek te gaan.

Voortbouwen en verzet

De IT-gigant, die ooit met MS-DOS, Windows en Office groot is geworden, speelt tegenwoordig ook een voorname rol in de cloudmarkt. Dit ondanks aanvankelijke achterstand op pioniers en internetreuzen AWS (Amazon Web Services) en Google. Dankzij een flinke inhaalslag is Microsoft de op één na grootste cloudaanbieder, schrijft persbureau Reuters nu.

Naar verwachting wordt de achterstand op AWS vlot ingelopen, mede dankzij nieuwe functionaliteit op basis van generatieve AI wat zakelijke gebruikers moet aantrekken. Daarbij investeert Microsoft fors in landen als Duitsland en ook Spanje. In Duitsland is begin vorig jaar een mededingingsonderzoek naar de marktmacht van Microsoft begonnen. Het gaat daarbij ook om de combinatie van Windows, Office en clouddiensten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in