Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese bedrijven pakken cloud verkeerd aan, constateert McKinsey

Europese bedrijven lijken op het eerste oog de vruchten van cloud computing te plukken, met meldingen van waarde eruit putten en ambitieuze plannen voor méér gebruik. Maar, zo meldt consultancy McKinsey, Europese cloudgebruikers doen zichzelf tekort. Ze concentreren zich op de verkeerde zaken en halen daarmee niet alles eruit wat cloud voor hun aan waarde heeft.

cloud
CC0 - Pixabay

Een diepere beschouwing van Europese cloudgebruikende bedrijven levert een niet zo rooskleurig beeld op, stellen consultants van McKinsey. Het overgrote merendeel van de waarde die bedrijven uit cloudgebruik hebben gehaald, blijft zitten in geïsoleerde gebieden en dan ook nog eens op ondermaats niveau, zo luidt het oordeel in 'The state of cloud computing in Europe: Increasing adoption, low returns, huge potential'.

Niet uniek

Deze situatie is zeker niet uniek voor Europese bedrijven, merkt McKinsey op, maar in bepaalde aspecten is de kloof met Noord-Amerikaanse en Aziatische ondernemingen groot. In sommige specifieke manieren lopen Europese bedrijven achter, aldus de experts van de consultancyfirma. Zo is de focus van cloudinspanningen onevenredig veel gericht op het verbeteren van de IT. Dit levert minder waarde op dan verbeteringen van de bedrijfsvoering.

Een verschuiving naar cloud use cases met hogere waarden, zoals dus in business operations, zou volgens McKinsey aanzienlijk meer waarde opleveren. Dit is dan het verschil tussen simpelweg cloudgebruik, cloudomarming en daadwerkelijke innovatie en pionierswerk in en dankzij cloud.

genAI en groei-ambities

Het gaat hierbij ook om effectieve inzet van generatieve AI (genAI). De mogelijkheid om voordeel te behalen uit nieuwe technologieën, waaronder dus met name genAI, hangt af van hoe goed bedrijven hun cloudprogramma's kunnen inrichten en opschalen. Stellen de consultants van McKinsey. Zij trekken de lijn daarbij verder door van Europese bedrijven naar Europa: de groei-ambities van Europa zijn afhankelijk van het succes op het gebied van cloud.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in