Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner: Oracle-klanten snappen cloudmigratie niet goed

Grote bedrijven die Oracle-software gebruiken en daarmee de cloud in willen gaan, maken volgens IT-onderzoeksbureau Gartner vaak een fundamentele fout. De migratie naar cloudsystemen heeft namelijk flinke impact op zowel de technische als ook de organisatorische inrichting van en bij organisaties. Naast een noodzakelijke - en complexe - business transformatie komt er ook een belangrijke beperking om de hoek kijken.
robot misser
© Shutterstock
Shutterstock

On-premises software valt in veel gevallen wel te migreren naar een cloudvorm. Dergelijke lift-and-shift operaties geven echter niet de voordelen die cloud te bieden heeft. Daarvoor is aanpassing nodig, die verder gaat dan alleen de technologie. Gartner stelt dat overhevelen van enterprie-applicaties in wezen een bedrijfstransformatie is, en niet slechts een tech-project, meldt The Register.

Zeg maar dag tegen aanpassingen

Terwijl het aanbod van Oracle Cloud Application-producten (OCA) steeds volwassener wordt, hebben gebruikers volgens Gartner nog niet goed beseft wat cloudmigratie van on-premises toepassingen echt betekent. Naast de lastige en organisatorisch complexe taak van bedrijfsbreed transformatieproject komt er echter ook nog een beperking mee met cloudgebruik.

"Enterprises die overgaan naar OCA begrijpen niet dat SaaS geen aanpassingen toestaat, alleen configuratie", merkt Gartner op in een onderzoeksrapport over cloudmigratie van Oracle-applicaties. Met die beperking overstijgt dit het niveau van 'slechts' een technische migratie. Sommige aanpassingen en maatwerk moet dan namelijk losgelaten worden, wat impact op de bedrijfsprocessen en bedrijfsvoering kan hebben.

SAP waarschuwde eerder al

Eerder is een zelfde waarschuwing al geuit naar organisaties die enterprisesoftware van SAP gebruiken. Die leverancier heeft eind 2020 klanten verteld dat zij in de cloud níet de aanpassingen kunnen krijgen die ze in de on-premises wereld gewend zijn. "Dat is niet hoe de cloud werkt", zei topman Oliver Betz die bij SAP verantwoordelijk is voor productmanagement van ERP-platform S/4 HANA.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in