Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 7 krijgt supportverlenging via virtualisatie

Microsoft heeft de feature-ontwikkeling af van zijn Windows Virtual Desktop (WVD) waarmee het niet alleen Windows 10 en Office 365 ProPlus-apps een virtueel platform biedt. Ook Windows 7 wordt meegenomen, waarvoor de officiële support voor deze versie eindigt op 14 januari aanstaande. Organisaties die de eervorige Windows-versie nog gebruiken, krijgen met WVD gratis uitgebreide support voorbij die deadline.
Windows 7 waarschuwing
© Microsoft
Microsoft

WVD gaat nu de laatste ontwikkelfase in die leidt naar algemene beschikbaarheid, heeft Microsoft aangekondigd op Twitter. Het bedrijf heeft daarbij geen mededeling gedaan over wanneer deze eerste versie van de software algemeen beschikbaar zal zijn. Testers kunnen er nu al weer mee aan de slag, wat dan in virtuele machines gedaan kan worden.

Testen en bugs (fixen)

Microsoft vraagt testers hun feedback te geven, om bugs in WVD vroegtijdig te vangen en te fixen. Bij de ontwikkeling van Windows 10 zijn de afgelopen paar grote releases meerdere bugs ontsnapt aan de aandacht van Microsofts developers. Dit ondanks het feit dat sommige van die fouten wel al door testers (de zogeheten Windows Insiders) waren ontdekt en gemeld. Diverse problemen, inclusief dataverlies, zijn toen in de praktijk ontdekt door gewone gebruikers.

De problemen met Windows 10, gecombineerd met het relatief hoge updatetempo, weerhouden sommige organisaties van upgraden vanaf voorgaande Windows-versies. De bugs plus het halfjaarlijks uitkomen van grote nieuwe releases komen nog bovenop de reguliere moeite die een besturingssysteemmigratie vergt. De nooit groots aangeslagen versie 8 (en de flinke verbouwing 8.1) is weliswaar nog weinig in gebruik, maar voorganger Windows 7 geniet relatief veel gebruik. De supportdeadline voor de geestelijke opvolger van het populaire Windows XP nadert echter snel.

Drie jaar uitstel

Tenminste, daar maakt Microsoft nu een uitzondering voor. Dat doet de softwareleverancier middels WVD, dat al sinds maart als publieke preview valt uit te proberen. Gebruikers kunnen daarmee apps virtualiseren, voor Windows 10 maar ook voor de klassieke voorganger 7 en zelfs dat oudere besturingssysteem zelf. De gevirtualiseerde omgeving draait dan in virtuele machines op Microsofts cloud Azure. De leverancier biedt daarbij voor Windows 7 gratis uitbreiding van de support, voorbij de deadline van 14 januari 2020.

Voor Extended Support moet normaliter betaald worden. Begin dit jaar is al naar buiten gekomen dat dit maatwerksupport voor Windows 7 elk jaar een kostenverdubbeling met zich meebrengt. Bedrijven en organisaties moeten per device per maand betalen, waarbij Windows 7 Professional begint bij 50 dollar en Windows 7 Enterprise bij 25 dollar. Vanaf januari 2020 verdubbelen de tarieven elk jaar, tot januari 2023. De nu aangeboden route van WVD brengt gratis support, maar de kosten voor WVD zelf zijn nog niet bekend. Volgens bronnen van Microsoft-watcher Mary Jo Foley kan WVD eind september uitkomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in