Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft lokt met gratis support: in de cloud

De 2008-versie van Microsofts database SQL Software krijgt sinds gister geen support meer. De 2008-versie van serverbesturingssysteem Windows Server volgt in januari komend jaar hetzelfde pad. Beide stuks serversoftware krijgen na de 'vervaldatum' geen patches meer, ook niet voor securitygaten. Uitzondering is betalen voor custom support, óf migreren naar de cloud.
Windows Server 2008

De uitgebreide support voor SQL Server 2008 en opvolger 2008 R2 (Release 2) is op 9 juli dit jaar afgelopen. Tot die tijd bracht Microsoft nog updates uit voor securitykwesties. Vóór de periode van uitgebreide support was er de algemene ondersteuningsfase waarin ook niet-kritieke bugs werden gefixt en soms zelfs functionele uitbreidingen werden gebracht middels updates. De 2008-lichting van Microsofts serversoftware omvat ook Windows Server (versies 2008  en 2008 R2) waarvan de uitgebreide ondersteuning vervalt op 14 januari 2020.

Upgraden, betalen of cloud

Organisaties die dat serverbesturingssysteem en/of het 'bijbehorende' databaseplatform van Microsoft gebruiken dienen dus over te stappen. In de meeste gevallen komt dat neer op een upgrade, naar nieuwere versies van de betreffende software waarvoor dan nog wel support geldt. Voor 'achterblijvers' biedt Microsoft wel de optie van aparte supportcontracten voor ondersteuning op maat. De daarmee te bekomen niet-openbaar verstrekte updates kunnen echter een relatief kostbare support-optie zijn.

Naast de opties van upgraden of betalen voor maatwerk lokt Microsoft met cloudmigratie. Daarbij valt de gebruikte serversoftware as-is over te hevelen naar de Azure-cloudomgeving van Microsoft. Updates voor de oudere, officieel niet langer ondersteunde software zijn dan gratis, in de cloud. Dit aanbod is een jaar geleden al aangekondigd en wordt nu gestand gedaan met het officiële supporteinde voor SQL Server 2008.

Uitstel, geen afstel

Het gebruik van Microsoft cloud kent natuurlijk wel een vergoeding. Deze is dan in tegenstelling tot traditionele on-premise software niet een aankoop vooraf (capex) (met eventuele lopende supportkosten), maar bestaat continue betaling (opex) via een abonnementsmodel. Overigens geldt er bij de gratis updates voor de 2008-serversoftware wel weer een nieuwe deadline. De uitgebreide-uitgebreide support dankzij cloudmigratie geldt voor maximaal drie jaar. Dus tot juli 2022 voor SQL Server 2008 en 2008 R2, en tot januari 2023 voor Windows Server 2008 en 2008 R2.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in