Overslaan en naar de inhoud gaan

1809-fiasco verschuift supportperiode Windows Server

Samen met de oktober-update voor Windows 10 is die 1809-release nu ook opnieuw uitgebracht voor Windows Server. Formeel was deze grote nieuwe versie voor de client- en serveruitvoeringen van het besturingssysteem op 2 oktober al uitgebracht. De standaard supportperiode is toen begonnen, maar Microsoft reset dat nu.
Windows logo
© Microsoft
Microsoft

De begin vorige maand uitgebrachte en toen gauw weer ingetrokken 1809-release geldt voor Windows 10 én voor Windows Server. Bij laatstgenoemde is toen ook de volgende versie Server 2019 geraakt. Al deze Microsoft-producten komen nu opnieuw uit, nadat Microsoft de door gebruikers ontdekte dataverliesbugs heeft onderzocht en naar eigen zeggen gefixt.

Testen vóór release

Het bedrijf spreekt van "uitgebreide interne validatie", ofwel testen van de nu opnieuw uitgebrachte herfst-update voor Windows-client en -server. Daarbij schuift Microsoft ook de supportperiode op die geldt voor zijn besturingssystemen. Normaliter geldt de ondersteuningstermijn (van 30 maanden voor een nieuwe versie) vanaf het moment dat een nieuwe release wordt uitgebracht. In het geval van de buggy 1809-release was dat meer dan een maand geleden.

"Op 2 oktober 2018 hebben we de beschikbaarheid aangekondigd van Windows Server 2019 en Windows Server, versie 1809", schrijft het Windows Server Team in een blogpost nu. "Later die week hebben we de uitrol van deze nieuwe releases gepauzeerd om geïsoleerde meldingen te onderzoeken van gebruikers die bestanden kwijt waren na updaten naar de nieuwste Windows 10 feature update."

Server-teller loopt nú

Het Server-team van Microsoft benadrukt ook dat het risico van dataverlies een ernstige zaak is die zeer serieus wordt genomen door het bedrijf. De ontdekte bugs en "alle bekende gerelateerde issues" zijn nu gefixt, aldus de blogpost van senior product marketing manager Vinicius Apolinario. Hij schrijft dat klanten met een valide serverlicentie het nieuwe besturingssysteem kunnen downloaden en dat cloudklanten het systeemimage van Windows Server 2019 komende week zien verschijnen in de Azure Marketplace. Daarnaast is er nog een evaluatieversie van Server 2019 in aantocht.

Voor deze besturingssysteem gaat de standaard supportperiode nu lopen, in plaats van vorige maand. "November 13, 2018 is de herziene start van de servicing timeline voor zowel het Long-Term Servicing Channel en het Semi-Annual Channel." Voor meer informatie verwijst Microsoft naar zijn Support Lifecycle-webpagina. Voor Server 2019 loopt de ondersteuning tot januari 2024, en voor de 1809-release van het huidige Windows Server tot mei 2020.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in