Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 7 debacle in aantocht deel 1: De Britse NHS

De Britten hebben meer problemen dan de Brexit. In januari volgend jaar moet de W7exit een feit zijn, overigens niet alleen voor de Britten. Vandaar vandaag deel 1 van het W7exit-debacle: Hoe gaat de National Health Service binnen 6 maanden meer dan een miljoen pc's migreren naar Windows 10?
desktop-pc
© Dell
Dell

Na januari 2020 krijgen pc's met Windows 7 geen enkele beveiligingsupdate meer, tenzij een peperduur verlengd onderhoudscontract wordt gesloten. Dat betekent waarschijnlijk dat een groot aantal pc's onbeschermd is vanaf begin volgend jaar. En de NHS heeft een pijnlijk verleden met ongepatchte computers.

In 2017 sloeg de WannaCry-ransomware toe bij NHS en ontwrichtte de systemen. Tienduizenden afspraken moetsen worden afgezegd en de schade liep op tot bijna 100 miljoen pond.

Ernstige zorgen

Parlementslid en vice-minister van het Britse schaduw kabinet Jo Platt, zegt tegen ZDNet zich ernstig zorgen te maken over deze situatie. Toch lijkt het Britse parlement zich weinig zorgen te maken. "Alle NHS organisaties - met uitzondering van een die al over is naar Windows 10 - hebben contracten getekend om Windows 10 licenties te krijgen en IT-beveiliging via Advanced Threat Protection," heeft de toen nog verantwoordelijk staatssecretaris Jackie Doyle-Price geantwoord op kamervragen van Platt.

Migreren of betalen

Het is echter niet duidelijk of dat ook betekent dat de NHS de dure contracten aangaat met Microsoft voor verlengde ondersteuning van Windows 7 of in januari al alle Winows 7-pc's denkt te hebben vervangen. Het betreffende ministerie heeft nog geen antwoord gegeven op vragen van Platt daarover. Verontrustend is dat een kleine hoeveelheid van de NHS-pc's nog altijd op Windows XP draait terwijl Microsoft voor dat besturingssysteem al 5 jaar geen ondersteuning meer biedt. Het gaat dan vooral om systemen die onderdeel uitmaken van medische systemen met embedded Windows XP. Deze systemen zijn echter volgens Doyle-Price afgekoppeld van het netwerk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in