Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 7 gaat aandringen op Windows 10-upgrade

De ondersteuning voor Windows 7 loopt op 14 januari 2020 namelijk af. Microsoft brengt na die datum geen security-updates meer uit, ook niet voor kritieke gaten. De softwaremaker rolt binnenkort een update uit naar die eervorige Windows-versie waarmee die dan een notificatie geeft dat het einde nabij is. Dit doet direct denken aan de omstreden notificaties die Microsoft eerder heeft opgedrongen om te upgraden naar Windows 10, maar ditmaal is het anders, belooft de leverancier.
Windows 7
© Microsoft
Microsoft

Met ingang van komende maand kunnen gebruikers van Windows 7 een notificatie op hun pc verwachten over het aankomende supporteinde voor hun besturingssysteem. Dit is "om onze klanten te helpen vooraf melding te krijgen van deze verandering", schrijft vice-president Matt Barlow van Microsoft in een blogpost over de transitie naar Windows 10. Hij stelt dat gebruikers langs deze weg informatie en middelen (resources) aangereikt krijgen.

Tijd voor transitie

Daarbij neemt de softwareleverancier ook gelijk zijn applicatiepakket Office mee. Daarvoor wil het gebruikers over zien te krijgen naar zijn abonnementsdienst Office 365, die het recent nog aanprees als beter dan het losse pakket Office 2019. De support voor de 2010-versie van Microsofts kantoorpakket vervalt namelijk kort na het ondersteuningseinde voor Windows 7. Office 2010 is van ongeveer dezelfde 'generatie' als Windows 7 en beide stuks Microsoft-software worden dan ook veel gebruikt in combinatie met elkaar.

De door Microsoft nu aangekondigde notificaties voor Windows 7 kunnen critici doen vrezen voor een herhaling van de omstreden pop-up meldingen die het bedrijf eerder heeft doorgevoerd op Windows-versies van vóór het huidige 10. Gebruikers kregen toen telkens de mededeling dat ze gratis konden upgraden naar Windows 10, waarbij dat nieuwere besturingssysteem op een gegeven moment ook al proactief werd gedownload. Hierbij is het taalgebruik in de notificatie ook dusdanig opgesteld dat sommige gebruikers onbedoeld gingen upgraden.

'Alleen informatie'

Barlow stelt echter gerust: deze notificaties zijn ontworpen om alleen informatie te geven, schrijft hij. Van een knop om over te gaan tot upgraden, lijkt dus geen sprake te zijn. "En als je ze [de meldingen over het naderende supporteinde - red.] liever niet meer ziet, kun je een optie selecteren voor 'Notificeer me niet meer' en we zullen je dan geen verdere herinneringen meer sturen." Dit in tegenstelling tot de omstreden upgrade-notificatie op Windows 7 en 8, die telkens weer terug kwam (in technisch gezien een nieuwe versie). Door derden ontwikkelde tools moesten uitkomst bieden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in