Overslaan en naar de inhoud gaan

Outlook gebruikt Internet Explorer, in 2021

Outlook blijkt nog de antieke webbrowser Internet Explorer 11 te gebruiken, ondanks aanwezigheid van andere browsers en default instelling daarbij. Microsofts veelgebruikte mailclient roept in bepaalde gevallen de eervorige browser van de Windows-maker aan. Beheerders weten dit niet altijd.
Internet Explorer 11
© Microsoft
Microsoft

Microsoft is nu bezig om de ondersteuning voor Internet Explorer 11 (IE11) af te bouwen, met daarvoor een harde deadline aankomende zomer. Terwijl videovergadertool Teams al sinds 30 november niet meer werkt met de oudere Windows-browser, stopt de IE11-support voor andere software en services van Microsoft op 17 augustus.

De apps die vallen onder Microsoft 365 trekken deze maand al de ondersteuning in voor de aanvankelijke opvolger voor IE, het oorspronkelijke Edge.

Bij mailweergave

Op pc’s met Windows 10 waarop de vernieuwde uitvoering draait van Edge, gebaseerd op de open browserbasis Chromium, staan vooralsnog ook nog het oude Edge én IE11. Laatstgenoemde blijkt in bepaalde gevallen nog te worden aangeroepen, zoals door Microsoft Outlook. Dit gebeurt ondanks de aanwezigheid van andere browsers, zoals Legacy Edge en Chromium-Edge maar ook bijvoorbeeld Google Chrome en Mozilla Firefox. Het ingesteld staan als default voor één van die nieuwere browsers heeft géén invloed op het IE-gebruik door Outlook.

De eervorige Microsoft-browser wordt door het veelgebruikte e-mailprogramma onder meer gebruikt voor het weergeven van mailcontent. Dit gebeurt wanneer een eindgebruiker klikt op de optie om een mailbericht weer te geven in een webbrowser. Bovenaan bepaalde mails staat de melding van Outlook “Als er problemen zijn met de weergave van dit bericht, klikt u hier om het in een webbrowser te bekijken”.

Outlook gebruikt daarvoor dan de .mht- en .mhtml-bestandsformaten die gekoppeld zijn aan Internet Explorer. De toewijzing van bestandstypes en ook van protocollen kan afwijken van wat er op Windows 10 staat ingesteld als standaardbrowser. Beheerders blijken dit niet altijd te weten, of er actief beleid op te voeren. Naast IE-gebruik voor mailweergave roept Outlook ook IE11 aan voor koppeling met externe apps zoals Asana.

Ook bij app-koppeling

Die tool voor werken in teamverband geeft in notificatiemails opties voor het afhandelen van taken. In Outlook weergegeven knoppen voor Asana-acties leiden ook naar Internet Explorer. Deze knoppen zijn niet van de Asana add-in, maar ook niet van een connector. Het blijkt html-code in de notificatiemail waarbij de knoppen door een tussenliggende balk echter meer een Outlook-toevoeging lijken. Mailafzenders kunnen Outlook-gebruikers dus naar IE11 sturen.

Gebruikers die in hun standaardbrowser zijn ingelogd in een tool als Asana krijgen via ‘de Outlook-route’ eerst een foutmelding: dat ze niet zijn ingelogd. Die foutmelding is feitelijk correct als een gebruiker IE niet gebruikt, of IE heeft gebruikt voor deze externe app. Na inloggen is software als Asana wel te gebruiken, maar het uit 2013 stammende IE11 kan mogelijk bepaalde functionaliteit niet bieden.

Aflopende zaak

Sinds januari 2016 krijgt IE11 alleen nog securityfixes, voor zolang de support voor het onderliggende besturingssysteem geldt. Microsoft raadt gebruikers aan om het nieuwe Edge te gebruiken. Daarnaast bouwt het bedrijf dus de eigen ondersteuning af, wat afgelopen zomer is aangekondigd. Het is dan ook opvallend dat Outlook via instellingen van Windows voor bestandstypes toch nog IE11 aanroept.

Navraag bij Asana leert dat dit niet een hardcoded element is van die software. Navraag bij Microsoft levert AG Connect een verwijzing op naar een supportpagina over browsers die door add-ins voor Office zijn te gebruiken. Dit ondanks de mededeling in de vraag aan Microsofts persdesk dat het hier níet om een add-in gaat. Over de mailweergave antwoordt de woordvoerder dit ‘niet te herkennen onder Windows 10’. “Als ik een e-mail open in Outlook waarbij de mogelijkheid bestaat om te kiezen uit ‘open de online versie’ dan wordt Edge gebruikt en niet IE (wat ook op het systeem staat).”

Op (of voor) 17 augustus?

AG Connect heeft bij Microsoft vervolgvragen gesteld. Die betreffen onder meer de supportdeadline van 17 augustus: of de Windows- en browsermaker dan de diverse toewijzingen aan IE11 gaat converteren. En of dat dan naar Chromium-Edge is, of naar een default browser die gebruikers hebben ingesteld. Momenteel is het bij sommige van de bestandsformaten en protocollen die aan IE zijn gekoppeld niet mogelijk om daarvoor een andere browser te kiezen; noch Chrome of Firefox, noch Chromium-Edge.

browser en bestandstypes, Windows 10 en IE/Edge
browser en bestandstypes, Windows 10 en IE/Edge

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in