Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft: herstart Teams-sessie kan storing verhelpen

Microsofts fix voor een lopende maar 'selectieve' storing in zijn vergader-app Teams wordt geleidelijk aan doorgevoerd in de netwerkinfrastructuur van de aanbieder. Deze voortgang wordt door Microsoft gemonitord, zo krijgen beheerders medegedeeld. Op Twitter stelt Microsoft dat de kwestie is opgelost. In het informatiebulletin voor beheerders wordt nog een herstartadvies gegeven.
Microsoft Teams
© Microsoft
Microsoft

Terwijl Microsoft zich concentreert op het volledig inperken van de storende factor in de infrastructuur van zijn Europese datacenters, reikt het gebruikers nog een middel voor zelfhulp aan. Gebruikers die last hebben van audio- en/of videohaperingen in Teams-sessies kunnen die mogelijk verhelpen door een getroffen vergadering in Teams opnieuw te starten. Uit telemetriegegevens van Microsoft blijkt dat ongeveer 15 procent van alle Teams-meetings zijn geraakt door deze storing, die al enkele dagen loopt.

Eigen netwerkwijziging

De oorzaak is inmiddels wel opgespoord. Een recente netwerkverandering voor een subset van de infrastructuur voor mediaverwerking heeft geleid tot inefficiëntie en packet loss. Dit is maandag 13 april begonnen, zo valt te lezen in de berichtgeving aan beheerders van 365-gebruikende organisaties. De symptomen zijn dus dat eindgebruikers last kunnen krijgen van kwaliteitsproblemen met de audio en video van Teams-sessies. Dit geldt voor gebruikers die worden bediend vanuit Europese datacenters van Microsoft. Op Twitter is de melding gegeven dat de kwestie is gefixt.

AG Connect had ook al vragen gesteld aan de PR van Microsoft Nederland over oorzaak, impact, maatregelen en mogelijke herhaling van de storing. Dit heeft echter geen inhoudelijk antwoord opgeleverd. "Helaas zijn dit allemaal vragen waar we geen antwoord op geven, dus we hebben niks te delen op dit moment", aldus de reply van de Microsoft-persdesk.

Teams-achtergronden en meer videostreams

Het blijft vooralsnog dus onbekend of de verstoring die Nederland en delen van Europa heeft getroffen verband houdt met de invoering van nieuwe Teams-functionaliteit. Zo heeft de vergader-app sinds kort de mogelijkheid om getrukeerde achtergronden weer te geven in videogesprekken. Daarvoor zet Microsoft AI-technologie in om de werkelijke achtergrond dynamisch en realtime te zien, te herkennen en weg te poetsen.

Verder is nu ook onbekend of de geplande verhoging van maximaal vier naar maximaal negen videostreams per Teams-vergadering een capaciteitsprobleem gaat geven. Microsoft laat zich er ook niet over uit of dat nieuwe maximum mogelijk op lagere resolutie wordt doorgegeven, of met anderszins verminderde functionaliteit. Vorige maand heeft het bedrijf wel tijdelijke afknijpmaatregelen genomen om overbelasting te voorkomen. Daaronder was ook het verminderen van de videoresolutie.

Thuiswerktips van AG Connect

De redacteuren van AG Connect delen hun thuiswerktips ook in korte video's. Teams biedt sinds kort keuze uit achtergrondafbeeldingen voor videovergaderingen. Volgens planning komt later de mogelijkheid voor eigen beeldkeuze, maar dat valt met een simpele handeling nu al te benutten. Redacteur Jasper Bakker vertelt je hoe, in deze video. Meer tips bekijken? Dat kan hier.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in