Overslaan en naar de inhoud gaan

Rol en werk van managers gaat op de schop door AI

Toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in het bedrijfsleven gaat niet alleen productiviteit veranderen door taken en werk van gewone werknemers raken. Ook leidinggevenden gaan de impact van AI voelen. De status van managers wordt volgens experts straks niet meer gedefinieerd door de omvang van hun budget en de hoeveelheid werknemers waar zij leiding aan geven.

Assistent-hoogleraar en onderzoeker Fabian Stephany van het Oxford Internet Institute stelt dat AI een meer ambigue rol gaat spelen op de arbeidsmarkt. Het gaat niet simpelweg om het op grote schaal 'weg automatiseren' van banen, vertelt hij aan Business Insider (zustertitel van AG Connect). AI gaat het werk van reguliere werknemers én van managers veranderen.

Al lopende managementtrend

Want, zo redeneert hij, door AI worden skills - in plaats van scale - de maatstaf waarmee het presteren van leidinggevenden straks wordt gemeten. En waar zij dan dus ook op worden afgerekend. "Het komt neer op het augmenten [verbeteren - red.] en automatiseren van bepaalde dingen."

Deze aankomende veranderingen gaan samen met al lopende trends op het gebied van leiderschap, zegt futurist Ravin Jesuthasan van consultancy Mercer tegen Business Insider. Bedrijven gaan volgens hem over op een andere benadering van leiding geven, waarbij managers worden beloond voor andere dingen dan voorheen.

Impact op het bedrijf

Historisch gezien werd de senioriteit van een leidinggevende weerspiegeld in de omvang van hun team en de grootte van het budget waarover ze beschikken. Door AI gaat dat op de schop. Jesuthasan stelt dat bedrijven beloningen gaan baseren op de impact van werk op de organisatie.

Werknemers - en daarmee de teams die managers 'onder zich' hebben - kunnen door AI immers veel productiever worden. CTO Nicola Morini van accountancy en consultancy EY legt uit dat daardoor metrics als 'direct reports' en budget niet langer adequate manieren zijn om leiderschap te meten. "Het gaat over iets wat ik gister deed nu efficiënter doen. Dit gaat over iets compleet anders doen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in